Галерия (3)

22 ноември 2018 – 13 януари 2019
Национална галерия – Двореца

Националната галерия представя Ода Жон за първи път в България с голяма ретроспективна изложба „Сърцевина“ – това е и своеобразно завръщане на художничката в родината. Експозицията е събрана от музеи и частни колекции със съдействието на галерия „Темплон“ и включва над 50 произведения – живопис, скулптура и акварел. Най-ранната творба е „Портрет на момиче“ от 2000, а най-новата – „Освободената“ от 2018. Двете картини не просто очертават времевата рамка на нейния творчески път, а и личната ѝ история. Ода е художник още преди да срещне своя именит съпруг Йорг Имендорф и сега, освободена от предразсъдъци и норми, се отдава изцяло на поривите на въображението. Сценографията на изложбата въвлича зрителя в процеса на изграждане на авторката и го води към сърцевината на нейното изкуство, като разчита на директния сблъсък между реалност и фантазия, в която битуват сюрреалистични видения. В картините на Ода Жон има много нежност, любов, виталност, сила, но същевременно болка, вина, страдание.


Със стил, който препраща към старите майстори, сюрреализма и немския експресионизъм, художничката създава свят, неподчинен на условности, отвъд рационалното, навлизайки дълбоко в подсъзнанието. Алтернативна вселена, която завладява с красота и спокойствие,

поезия и романтика, но същевременно еизпълнена с насилие, еротика и ирония.

Това са серии от безкрайни анаграми на разчленени и мутиращи човешки фигури; вътрешни органи; тела, вплетени в болезнена симбиоза; хибридни същества, сякаш родени в неспокойния сън на дете демон.


Ода Жон / от изложбата в Националната художествена галерияВнимателно отношение към детайла, към пропорциите, смяна на мащаба, фотореалистична прецизност при изобразяването на отделни форми, противопоставяне на елементите водят авторката в нейния визуален мистичен разказ. Емоционални състояния и образи, изплуващи от подсъзнанието, се издигат на повърхността и се материализират в понякога ужасни, понякога забавни сцени. Изкушеният зрител навлиза в приказен, фантастичен свят, но остава стъписан, изненадан, отвратен, развеселен, озадачен. Той е въвлечен в ребус, визуална загадка, в чиято сърцевина се крие отношението на художничката към любовта и еротиката, страха и болката.

В духа на метафоричния сюрреализъм на своите картини Ода Жон предлага „Вечеря – натюрморт“ след откриването на изложбата. Присъстващите са поканени от авторката – художници, куратори, галеристи, колекционери, журналисти или просто приятели от България, Германия, Франция, Великобритания, Белгия, които познават художничката и изкуството ѝ. Повечето от тях са за първи път в България, а поводът е изложбата на Ода. Гостите са настанени по жребий случаен или измамно случаен, принудени да опознаят съседите си отляво и отдясно и да намерят възможен общ език, без да напускат местата си до края на вечерта. Навремени звънче обявява пауза, за да бъдe чут стих, народна песен или оперна ария, изпълнени от професионални артисти.

Скулптирани от художничката специално за случая човешки фигури, „облечени“ с храна; маси с дарове на природата – грозде, ядки, сушени плодове, подредени на точно определени места в една симетрично повтаряща се олтарна композиция – дар за боговете или празнична жертвена трапеза – всеки може да тълкува символиката според собственото си въображение, апетит и разположението на духа.Така авторката умело и прецизно изгражда своята „вечеря“ в пърформативен натюрморт – жива картина, а присъстващите – в нейни протагонисти… „Реалностите са много“, казва Ода.


+++

Коя е Ода Жон


Ода Жон  / снимка: личен архив на художничкатаОда Жон
е артистичният псевдоним на художничката Михаела Дановска, даден ѝ от германския художник Йорг Имендорф. Родена е през 1979 в София. Следва в Художествената академия в Дюселдорф, Германия, като през 2003 г. завършва в класа на Йорг Имендорф с отличие „Майстершулер“. От 2007 живее и твори в Париж. От 2008 я представлява френската галерия „Темплон“ (Galerie Templon). През 2012 става носител на наградата за живопис „Пиер Карден“, Франция. Нейни творби са част от международни обществени и лични колекции, между които: Национален фонд за съвременно изкуство (FNAC), Франция; фондация „Антоан дьо Галбер“ (La maison rouge), Париж, Франция; фондация „Франсе“ (Francès Foundation), Санлис, Франция; Център на изкуствата (Maison particulière), Брюксел, Белгия; колекция BOROS, Берлин, Германия; колекция JP Morgan Chase&Co, Ню Йорк, САЩ. Има над 40 самостоятелни и общи изложби в Европа, между които в музея „Лудвиг“ (Ludwig Museum), Кьолн, Германия; музея „Фелисиан Ропс“ (Felician Rops Museum), Намур, Белгия; фондация „Мудима“ (Mudima Foundation), Милано, Италия; Mu.ZEE, Остенд, Белгия.

Изложбата „Сърцевина“ на Ода Жон се организира със съдействието на галерия „Темплон“, Париж, и е под патронажа на Френския културен институт в България. 

Надежда Джакова