Новини

 • image

  Kонкурс на Министерството на финансите за лого и слоган за присъединяването на България към еврозоната

  Министерството на финансите (МФ) обявява конкурс за избор на графичен символ (лого), слоган (мото) и разработване на бранд книга (бранд бук) за присъединяването на България към еврозоната. Целта е да се създаде обща визуална идентичност на цялостната комуникационна кампания за приемането на единната европейска валута. Логото и слоганът ще се ... 

 • image

  Обявяване на носителя на Националната награда за скулптура „Иван Лазаров“ / 2023

  На 1 ноември 2023, сряда, в Деня на народните будители, ще бъде обявен носителят на годишната Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“. Лауреатът ще бъде избран измежду номинираните автори, които журито ще обяви след своето заседание на 27 октомври 2023 година.
  Официалната церемония по връчване на наградата ще се проведе в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил в Деня на народните будители от 12 часа. В същия ден в галерията ще се открие изложба на миналогодишния лауреат Ивайло Аврамов.
  СБХ организира транспорт от София до Кюстендил и обратно за членове на съюза, журналисти и гости.
  Автобусът тръгва точно в 9:00 часа от ул. „Оборище“ 1, между Художествената академия и Квадрат 500.
  Желаещите могат да се запишат при Марта Игнатова на тел. 0879 149 562

 • image

  9. Международно Триенале на графиката. Етап I. Дигитална селекция

  Уважаеми, колеги!
  Имаме удоволствието да ви уведомим, че Вашите работи са одобрени за втория кръг на селекцията и ги очакваме в София до 20 ноември 2023 г.
  Бихме искали да ви припомним, че графиките се изпращат без рамки и паспарту, оформени като пратки, обявени като печатни материали, без комерсиална стойност.
  Триеналето не е в състояние да се ангажира с митнически дейности и такси и подобни пакети няма да могат да бъдат освободени и обработвани.
  Много ви молим да попълните и подпишите приложения формуляр и да го изпратите, както по електронен път, така и разпечатан в тубуса с графиките.
  Срокът за заплащане на таксите е също 20 ноември.
  За улеснение на авторите е организирано и приемане на графики на място, което ще се проведе на 21 ноември, вторник от 10 до 18 часа в СБХ, София, Шипка 6, където ще може да се заплаща и таксата за участие.
  Резултатите от селекцията ще бъдат обявени на 25 ноември.
  От екипа на Триеналето

 • image

  Разговор-дискусия по повод Националната изложба скулптура 2-0-2-3

  На 28 септември 2023 от 18:00 часа ще се проведе разговор-дискусия по повод Националната изложба скулптура 2-0-2-3 с участието на Кирил Василев.
  Каним автори и куратори да се включат в разговора, който ще се проведе в залата на изложбата – СБХ – Шипка 6, зала 1А

 • image

  Национална изложба Графичен форум 2023 / Стара Загора

  В изложбата могат да участват всички автори от България и чужбина, които работят в областта на графиката. Организатори на изложбата и изпълнители на техническата част по нея са Представителството на СБХ – Стара Загора и Община Стара Загора. Из...

 • image

  Национална изложба за изобразително изкуство – Сливен 2023

  Изложбата се посвещава на празника на град Сливен Димитровден -26 октомври и представя съвременна живопис, графика, скулптура и неконвенциални форми. Провежда се ежегодно под патронажа на кмета на община Сливен. В нея могат да участват български художници от ...

 • image

  Резултати от конкурса за творчески престой в Сите де-з-ар през 2024

  Тази вечер, 8 септември 2023, станаха известни резидентите в ателиетата на Сите де-з-ар в Париж за 2024 година. 

  Журито, съставено от представители на различни секции на СБХ, избра 12 титуляри и 3 резерви, както следва:

 • image

  Биенале Виа Карпатия / 2023, Полша

  Биенале Виа Карпатия 2023 се организира от галерия IMO в Стари Сонч, Южна Полша. Това арт събитие е посветено на модерното новоевропейско изкуство. Мотото на тазгодишното, второ издание е „Песен за края на света“ – заглавието на стихотворението на полския поет, писател, литературен историк, преводач и дипломат Чеслав Милош (1911 – 2004), Нобелов лауреат за литература през 1980 година. Конкурсът е предназначен за художници от регионите, свързани с Виа Карпатия (магистралната мрежа, свързваща Клайпеда на Балтийско море със Солун на Егейско море) от Латвия, Литва, Украйна, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия, Косово, България, Северна Македония и Гърция (с изключение на столиците на тези държави).

 • image

  Пленер „Шуменско плато“ / 2023

  От 14 до 21 август се проведе 14-ото издание на Национален пленер по живопис „Шуменско плато“. Организатори на пленера са Община Шумен и Дружеството на шуменските художници. В пленера участваха десет художници – Валентин Георгиев (Русе), Десислава Досева (София), Ивелин Стоянов (Търговище), Станка Александрова (Пловдив), Фикрат Салимов (Елена) и от Шумен Атанас Атанасов, Борислава Борисова, Калоян Тодоров, Красимир Арсов и Радослав Ценов.