Новини

  • image

    Пролетен салон на жените художнички – Габрово / 2024

    Националната изложба „Пролетен салон“ за съвременно изкуство се провежда за шеста поредна година в Габрово. Нейната цел е да представи творчеството на български жени художници в различни жанрове, стилове и техники на свободна тема.

    Kрайният срок за получаване на творбите е 29 февруари 2024.

  • image

    Организиран транспорт до Кюстендил за честването на 142 години от рождението на Майстора

    Годишната Национална награда за живопис за 2023 на името на Владимир Димитров – Майстора ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари 2024, от 12:00, в  Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в град Кюстендил.

    За желаещите да присъстват на събитието Съюзът на българските художници организира транспорт с автобус до град Кюстендил и обратно.

    Тръгване от София – 1 февруари, 9:00 от ул. „Оборище“, между Художествената академия и „Квадрат“ 500.

    Заявки за място в автобуса се приемат на тел. 0879 149 562, Марта Игнатова.

  • image

    Резидентска програма на Европейската инвестиционна банка за млади художници / 2024

    Институтът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обявява своята Програма за развитие на артисти (ADP) за 2024 в сътрудничество със Cité internationale des arts в Париж и neimënster (Neumünster Abbey Heritage Site for Culture) в Люксембург, които да работят по темата „Прекъсване: Отпечатъкът на човека“. За програмата се търсят двама визуални артисти (роден след 1 януари 1989) от страните, членки на Европейския съюз.

  • image

    Sofia Art Fair 2024

    Платформата за кандидатстване за участие в Sofia Art Fair е активна. Поканата е отворена за всички комерсиални галерии от страната и чужбина и новоизгряващи български артисти (до 30 години), чийто фокус на работа е съвременното изкуство. Допустимите медии са живопис, скулптура, графика, обекти и инсталации, съвременна фотография, дигитални изкуства, смесени медии. Краен срок за кандидатстване: 31 март 2024.

  • image

    Обсъждане на книгата „Иван Б. Иванов, живот и творчество“

    На 17 януари 2024, сряда, от 18:00 часа в зала „Райко Алексиев“ на СБХ, ул. „Раковски“ 125, ще се състои обсъждане на книгата „Иван Б. Иванов, живот и творчество“. Срещата е част от изложбата „Преминаване“, живопис на Иван Б. Иванов (7 декември 2023 – 25 януари 2024).

  • image

    Изложбен план на СБХ / 2024

    Изложбеният план ще бъде актуализиран при всяка промяна в него. 

  • image

    Номинации за Националната награда „Майстора“ / 2023

    На 1 февруари 2024 предстои официалното връчване на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ за 2023 година. На 15 декември 2023 журито разгледа постъпилите предложения и номинира четирима автори за техните постижения през изминалата година.

  • image

    Работно време на СБХ по празниците

    Колеги и приятели на изкуството, наближават празничните дни в края на годината. Залите ще бъдат отворени на 23 и 30 декември с намалено работно време – от 11 до 17 часа. 

    Изложбите от 9. Международното триенале на графиката са във всички зали на галерията на СБХ – Шипка 6.
    В зала „Райко Алексиев“ можете да видите изложбата „Преминаване“ на Иван Б. Иванов (1933 – 2023),
    живопис и документална част.

  • image

    Съвременни български наивисти

    Книгата „Съвременни български наивисти“ е единствена по рода си в България в последните 40 години. Тя представя българското наивистично изкуство през призмата на унфицирани интервюта на 30 художници и скулптори. Предговорът е от доц. Ружа Маринска, която в последните години от живота си безрезервно подкрепя събития, посветени на арт наив, като музейната експозиция в Белоградчик, международното виртуално Биенале НАИВ като председател на международното жури и търговските салони в София, Велико Търново и Варна.