Книгата „Съвременни български наивисти“ е единствена по рода си в България в последните 40 години. Тя представя българското наивистично изкуство през призмата на унфицирани интервюта на 30 художници и скулптори. 

Предговорът е от доц. Ружа Маринска. В последните години от живота си тя безрезервно подкрепя събития, посветени на арт наив, като музейната експозиция в Белоградчик, международното виртуално Биенале НАИВ като председател на международното жури и търговските салони в София, Велико Търново и Варна. Изданието представя съвременни творци: Росен Рашев – Рошпака, Стоян Божкилов, Николай Стоев, Мариела Димитрова – Мара, Стела Стефанова, Румен Малчев, Изабел Немечек, Мариана Калъчева; и доайени в този стил – Коста Форев, Ради Неделчев, Ангел Василев, Асен Русев, Георги Кононец, отец Драгомир – Драгомир Котев.

Книгата може да бъде намерена в галерии и книжарници в София, Белоградчик, Пловдив, Варна, Плевен, Бургас, Кюстендил и в онлайн пространството на Greenwich, Ozone, Store, Foxbooks. За контакти: Даниела Осиковска, съставител, 0888 577 217, info@naiveart.eu.


+++

Книгата „Съвременни български наивисти“ е създадена по инициатива и с помощта на Салон за наивистично и интуитивно изкуство – единствената музейна експозиция на арт наив в България, и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.