С

Секцията е създадена през 2011 от членовете на гражданско сдружение „Проектът Дъга“ и колеги от други секции и е решителна стъпка в разпознаването на комикса като пълноправно изкуство в гилдията на художниците.


Портфолио

Сотир
Гелев
image

На фокус

Любен Зидаров / корица на Андерсенови приказки

Андерсен и дългото пътешествие до Китай

През 2005 г. в цял свят беше отбелязана 200-годишнината от рождението на Ханс Кристиан Андерсен. В тази връзка Академия „Аполония“ покани Любен Зидаров да осъществи изложба от свои Андерсенови илюстрации на поредните празници на изкуствата в Созопол. Така се роди изложбата „Осъщественият и неосъщественият Андерсен“, в която освен вече познатите на публиката образи фигурираха и тези от последния, невидял бял свят вариант.
image

Емил Марков: правих книжки

Автор на стотина графични запазени знака и много цялостни графични концепции за корпоративна идентичност. Дизайнер и координатор на екипи за изработката на множество уебсайтове и приложения за интернет. Специалист в UI/UX стандарти за интернет приложения.
Никифор Русков / от изложбата

Спомен за Нико

Склонността на Русков към експеримента не го оставя безразличен и към Деветото изкуство, комикса. Графичният му стил, толкова характерен и разпознаваем, прекрасно се вписва в изискванията на жанра.
image

Мимикрия. Третият албум Аракел

На 22 и 23 февруари 2020 в галерията на СБХ – Шипка 6 се състоя изложба и представяне на графичния роман „Аракел. Мимикрия“. Поредицата за Аракел Хачатурян е експеримент – шестима художници рисуват една история.

Портфолио

Петър
Станимиров
image