- | СБХ, Шипка 6
Галерия (21)

В продължение на един месец в две от изложбените зали в галерията на СБХ – Шипка 6 ще бъде представена първата международна изложба на комикси в България – СОФИЯ КОМИКС ЕКСПО 2014.

Богатата колекцията включва над 1200 произведения на 170 художници от 16 държави: Австралия, Аржентина, Белгия, България, Германия, Дания, Испания, Полша, Русия, САЩ, Сърбия, Холандия, Франция, Хърватия, Чехия, Швейцария.

Събитието ще бъде обогатено от съпътстващи уъркшопове и срещи с творците.

Идеята за изложбата и основната заслуга за реализацията на начинанието е на художниците от „Проектът Дъга“ (част от тях познаваме от страниците на списанието). „За много от нас „Дъга“ беше първият досег с деветото изкуството. За някои остана и единственият, в което, разбира се, няма нищо лошо. Сигурни сме обаче, че за мнозина ще представлява интерес да видят някои от най-добрите образци на съвременния комикс” – споделят организаторите.

Събитието е финансирано от Столична програма „Култура” на СО - 2014 и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и югозападния регион за Европейска столица на културата – 2019.

Куратор на селекцията "Новият живот на графичната новела" – Антон Стайков