image

  • Секция: Комикс
Лични данни и образование

Роден е през 1960 в Асеновград. Завършил училището за Сценични изкуства в Пловдив през 1979.
Докато работи в завод за пластмасови опаковки, през 1982, прави анимационния филм „Пилето“. Участва на аматьорски кинофестивал и е поканен да реализира професионално филма си в Държавното студио за анимационни филми. Филмът е участвал в „Берлинале“ 1984. Същата година печели „Златен гълъб“ на Фестивала на късометражния филм в Лайпциг.

От 1984 до 1989 Сотир Гелев учи в Националната академия за изкуство. През това време рисува комикси за списание „ДЪГА“, едно от малкото специализирани издания за комикси в Източния блок. Неговите поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ популяризират този автор в България. Работи и като художник в киното.

След 1989 той и неговият брат Пенко Гелев издават списанието за комикси „РИКС“. Списанието просъществува кратко, но в него се появяват за пръв път автори, които по-късно работят в Европа и Америка.
В началото на деветдесетте години работи в областта на графичния дизайн и телевизионната реклама. След това се връща към киното и прави специални ефекти за няколко филма.

Професионален статус

Заедно със свои колеги от списание „Дъга“, организират групата „Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. През 2012 г. издават албума „Над дъгата“, а през 2016 - „Над дъгата 2“, след 2017 – албумите „Аракел“, „Аракел – фотоувеличение“ и „Аракел – мимикрия“. За първите два албума Сотир написва и рисува комиксите „Призрак“ и „Патент 64 246", а за последните три пише сценариите. Заедно те организират и реализират Първата национална изложба на българския комикс 2013, София комикс Експо 2014 и София Комикс Експо 2017.
През 2016 г. Сотир Гелев и Пенко Гелев печелят наградата на Литературен клуб „Перото“ в категория „Детска литература“ за комикса „Илийчо, Август и седемте джуджета“. През 2018 неговата книга за деца "Как Лора се научи да брои до десет" печели отново наградата на Литературен клуб „Перото“ в категория „Детска литература“.
За книгата „Приключенията на господин Боровинка“ той получава наградата „Хр. Г. Данов“ за детска литература през 2021, а същата година за илюстрациите към книгата „Приспивни песни за феи и чудовища“ му е присъдена наградата „Константин Константинов“.

Текстове на автора са публикувани в

През 2000 Сотир и Пенко Гелеви написват сценария и заснемат филма „КОЛОБЪР“ за Българската национална телевизия. Сотир Гелев е отново режисьор на филма.
От 2001 до 2007 Сотир Гелев и Пенко Гелев са продуценти на телевизионните сериали „Приказки за физиката и астрономията“ и „Добър ден, господин Жасмин“ за Българската национална телевизия.
През 2009 се връща към анимационното кино. Продуцира и режисира няколко филма, сред които пълнометражния „Зоотроп“, а също „Виола“, „Призрак“ и „Флорентинска нощ“.

От автора

През 1997 публикува стихосбирката „Следобедно кюфте“. Стихове от тази книга влизат в Антологията на българската поезия за 90-те години на двайсети век.
През 1998-99 година заедно с брат си написват сценария на филма „МАГЬОСНИЦИ“ – първият български фентъзи филм. Те реализират филма като продуценти, а Сотир Гелев е и режисьор.