В

В секция карикатура членуват 82 художника (2 на възраст под 35 години), които работят в сферата на сатиричната рисунка, карикатурата, шаржа. Предстои запълването на съдържанието от ръководството на секцията.


Е-бюлетин

Александър Добринов / Момче с пръчка, ок. 1945 г.

С усмивка от Александър Добринов. Хроника на половин век в образи

Изложбата в СГХГ, посветена 120 години от рождението на Александър Добринов (1898 – 1958), е явление в художествения ни живот. Не само заради юбилея, а и заради факта, че Добринов не е показван до момента в подобна изчерпателна, мащабна експозиция (през 1998 г. е реализирана ретроспективна изложба, посветена на 100-годишнината от рождението му).
image

До болка розово. Музей на жената – колекция на Алла Георгиева

През юни, когато мислехме, че пандемията започва да отшумява, в Къща музей „Вера Недкова“ към Националната галерия се откри т.нар. „Музей на Жената“ – художествен, колекционерски, активистки, в известна степен антропологически проект на Алла Георгиева.
Ириен Трендафилов / Без думи

46. национална изложба на българската карикатура

Ежегодният преглед в своето 46-о издание представя нови произведения на повече от 30 съвременни автори. Освен карикатури и шаржове на известни личности, могат да се видят сатирични рисунки, дигитална графика, живопис. Темите са разнообразни, с преобладаващ интерес към политическата сатира, пандемията и кризата; не липсват творби на футболна и еротична тематика.

Представяне

Живописта на Генчо Симеонов

Изложбата в навечерието на 90-ия му рожден ден включва над 50 живописни творби. Една част са нови, непоказвани досега. Типажът на автора е богат, образите са пресъздадени в действие и отвсякъде струи живот – музикантът свири, двойките танцуват, Сизиф бута камъка, а жонгльорът подхвърля топките.

image

Портфолио

Ивелин
Стоянов
image