- |
Галерия (4)

Карикатура и артпредседателство

Покрай българското Европредседателство родната публика ще има възможност да се наслади  на повечето уникати от европейската политика като Туск, Юнкер, Меркел, Макрон, Мей, Курц и останалите. Девизът на тази наслада е „Съединението прави силата“, така както ни съветваше отдавна кан Кубрат в онази притча с пръчките и както много по-късно го направи Pink Floyd, когато я имаше Стената.

Карикатуристите от Прас Прес, убедени, че все един ден красотата ще спаси света,

представят грозотата на съвременната политика чрез красотата от произведенията на своите велики предшественици като Леонардо да Винчи, Пикасо, Мунк, Матис, Ван Гог, Гоя.

А  „Артисти от вси страни, обединявайте се“ стана естествен девиз на Артпредседателството им. Така, съвсем безотговорно и лекомислено, те  обединяват  своите произведения с европейските шедьоври на изобразителното изкуство. Нека заедно изпитаме удоволствието да се надсмеем на  европейското и българското съединение на лицемерие, дало си среща тези дни в София.

 

За авторите

Алла и Чавдар Георгиеви

работят заедно в областта на карикатурата и шаржа от 1982. Носители са на 40 национални и международни награди, сред които и Grand Prix за карикатура на Съюза на българските художници за 2008 и наградата на Столична община на името на Доньо Донев за 2010.

Двамата са реализирали 7 самостоятелни изложби в страната и чужбина; някои от местата са Домът на хумора и сатирата, Габрово ( 2005), Етнографски музей, Пловдив (2005), галерия на СБХ Шипка 6, София (2006), Център за развитие на изкуствата, Киев, Украйна (2006), Галерия Остен, Скопие (2015), Домът на културата, град Прилеп, република Македония (2015).

Издали са книга с карикатури и шаржове „Изгонени от Рая” (2005). Автори са на над 60 корици на книги, посветени на хумора и сатирата.

Техни творби са собственост на престижни междунаридни галерии, музеи и частни колекции, сред които са: Музеят на карикатурата в Базел, Швейцария, Домът на хумора и сатирата в Габрово, Софийска градска художествена галерия.

Техни работи са публикувани, както в българския периодичен печат, така и в популярни световни издани за хумор, като  Witty World – САЩ, Oulenshpigel – Германия, Spillki – Полша, Московский комсомолец – Русия, Tanz-o-caricature – Иран.

Сътрудничали са на редица издания, сред които списанието  BM-Economist и Intelligent Life. От 2011 до 2016 работят във в Новинар. От 2017 те са съоснователи  и част от редакционния екип на сатиричния вестник Прас Прес.

 

Чавдар Николов

е роден през 1959 в Дупница.

От 1989 сътрудничи на много вестници и списания в България ,сред които „Независимост“, „Анти“, „Паралели”, „Седем”, както и списание „Private Eye” във Великобритания.

Политически карикатурист във в.”Демокрация“ (1997 – 2002), в. „Новинар“ (2007 – 2011) и в.”Преса“ (2012 – 2015).

Художник и сценарист на политическата  анимация, излъчвана в предаването „Панорама“ на БНТ (2000-2002). Автор на видеокарикатурите  в сутрешния блок на НОВА ТВ (2015 – 2016)

Носител на отличие за политическа карикатура на ООН от 2011 и 2014, награждаван в Русе, България, Сучава, Румъния, Познан и Легница, Полша. Носител на Втора награда през 2015 на World Press Cartoon, Португалия и  Grand Prix на СБХ за карикатура през 2004 и 2013.

Днес сътрудничи с карикатури на аналитичния сайт „Терминал 3“ и “Cagle Cartoon Syndicate“, със седмична видеокарикатура в „Шоуто на Слави“ по бТВ.

Съосновател и съиздател  на сатиричния вестник Прас Прес през 2017.

Христо Комарницки 

e aниматор, илюстратор и карикатурист, работи предимно в областта на политическата сатира. 
Публикува първите си смешни ученически рисунки във вестниците "Балканско знаме“ и „Средношколско знаме".

 
В края на 1989-а година започва да сътрудничи на редица български издания – в-к „Демокрация“,„Век 21“, "Стършел“, „Анти“, "Свободен народ“, „Подкрепа“ и др. От 1997 година до ден днешен работи като редакционен карикатурист на вестник „Сега". Редовен сътрудник на Cagle Cartoons Syndicate. 
Негови карикатури са публикувани в различни издания по света като Courrier international , Newsweek, Yomiuri Shimbun и много други. Участник в множество карикатурни изложби у нас и в чужбина. 


Член на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи (ДНК). Eдин от издателите на вестник „ПРАС-ПРЕС". 

Удостояван с награди за политическа карикатура от Асоциацията на кореспондентите към ООН през 2004, 2007 и 2016. 


През 2010 получава Наградата за човешки права за 2010 на Югоизточноевропейската медийна организация (SEEMO) – Виена. Носител на Grand Prix на СБХ – 2009; Grand Prix – Беловар, Хърватска, 1994; Втора награда – Прешов, Словакия – 2005 и други.