Галерия (5)

Ириен Трендафилов / Без думи

15 – 31 юли 2021
НДК, София

Националната изложба „Карикатура” е ежегодно и обичано от публиката събитие, преглед на постиженията на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. 46-ото издание се организира от секция „Карикатура” към Съюза на българските художници с любезното домакинство на Националния дворец на културата.

Изложбата цели да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България; да допринася за популяризиране на творчеството на българските карикатуристи, които и тази година получиха редица награди в страната и в чужбина, и преди всичко да провокира и развесели своите зрители.

В изложбата са представени произведения на

повече от 30 съвременни български автори,

създадени от 1 април 2020 г. до днес. Освен карикатури и шаржове на известни личности в изложбата могат да бъдат видени сатирични рисунки, дигитална графика, живопис.
Темите, както винаги, са разнообразни, с преобладаващ интерес към политическата сатира, пандемията и кризата като основен „вдъхновител“; не липсват и произведения на футболна и еротична тематика.

Жури в състав:
Стоян Дечев, Валери Александров – Валекс, Диляна Николова, Любомир Михайлов, Светлин Стефанов, определи следните награди:
 
Голяма награда на СБХ (диплом и пластика „Перо”, автори Нишхан Нигохосян и Емил Лазаров) – Милко Диков
 
Награда на секция „Карикатура” (сатирична пластика „Мишена”, автор Слави Петрински) – Цочо Пеев
 
Награда на Столична община, учредена в памет на големия български художник Доньо Донев – Валентин Георгиев

Други награди:
Награда на клуб „Жарава“ (диплом, плакет и самостоятелна изложба в град Кубрат) – Ириен Трендафилов
 
Награда на Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово (почетен плакет „Светът е оцелял, защото се е смял”, самостоятелна изложба в Музей „Дом на хумора и сатирата“) – Генчо Симеонов

Награда „Хриле и копита”, учредена от инж. Борислав Константинов и Любо Николов за карикатура на тема „Природа, лов и риболов” – Валери Александров – Валекс
 
Награда на Българския червен кръст – Анатолий Станкулов
 
Диплом „Хонорис ментион“ – Халит Куртулмуш – Айтослу
 
Награда на вестник „Дума“ – Ивайло Цветков


 

Смислови групи: