Бюлетин типове
Интериор от XIII Обща художествена изложба, 1940

Началото. Галерията на улица „Раковски“ 125

Неоспорим факт е устойчивостта на галерия „Раковски“ 125 като институция. Независимо от историческите превратности, тя никога не променя първоначалното си предназначение, заявено в нормативните документи на СДХБ и Комитета на фонд „Изложбено помещение“ още при проектирането ѝ. Изложбеният салон на ул. „Раковски“ 125 е най-дълго съществуващата галерия в България.
Яна Костадинова / От изложбата

„По следите на вярата“. Изложба на Яна Костадинова

С картините си Яна ни води по следите на своите духовни предчувствия, води ни по местата, където е откривала знаците на своите интуитивни прониквания в задграничното. В тази „топография на свещеното“ тя намира причините да бъде художник.
Камен Танев / Движение

„Малък монумент“ в галерия Intro

Пространството на галерия INTRO е мястото, което е избрал за своята самостоятелна изложба Камен Танев, състояла се от 1 до 20 март 2018 г. Автор с изявен и разпознаваем стил и начин на изразяване, той владее до съвършенство работата с материал, балансира обемите и формите внимателно и прецизно, провокира и задава различни посоки.
image

„Спорът за реалността“ – съвременна българска живопис и скулптура

Изложбата „Спорът за реалността“, реализирана с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, бе замислена едновременно като изследователски проект и като дискусионен форум. Основната цел на проекта бе да предложи критически поглед към доминиращите идеи в съвременната българска живопис и скулптура.
Атанас Яранов / от изложбата

Изложба „Едно десетилетие“ (1972 – 1982)

Тази изложба e за тези, които знаят да четат азбуката на пластическите изкуства непредубедено, дори и да не са живели във времето на създаването й, ще им каже много и за времето, и за авторите, и за организирания живот на художника. За тези, които са живели и участвали в нейното създаване – е възможност да прочетат с днешна дата собствените си усилия и като път, по-малко или повече и като траен резултат.
image

The Body / Човешкото тяло

Има изначални теми в изкуството. Изображенията на човешкото тяло винаги са интригували, обсебвали и вдъхновявали дълга традиция на изобразяване. Предизвикателството да се втурнеш в лично интерпретиране на темата е проява на безстрашие и лично обогатяване за всеки художник, а защо не открехване на нови контексти на разбиране и открити смисли за света на изкуството.