Бюлетин типове
image

Изложба на Кирил Христов

Друга връзка между творческите периоди в живописта на Кирил Христов е стремежът и умението да се динамизира пластиката. Всъщност обаче не внушението на реалния сюжет е основно в динамичното въздействие на платното. Динамиката в тези творби рядко се създава само от движенията на участващите в сюжетното действие персонажи.
image

Фестивалът на съвременната керамика в социалните измерения на културата

Фестивалът на съвременната българска керамика се провежда за шести път. В него участват 44 автори. Както всеки път досега, той включва и почетни участия на изтъкнати български художници керамици от различни поколения. През тази година са представени проф. Ивана Енева и Иван Кънчев, може би най-яркият представител на новата генерация артисти керамици.
image

Стоян Илев – Картини в обертон

Стоян Илев представя новия си живописен проект под форма на изложба-сеанс „С увереност на сомнамбул“. Действието основно протича в десет картини. В тях антропоморфни същества, потопени във водата до нивото на очите, предизвикват разнородни връзки и смесени усещания.
image

Сътворението и двойствеността. За изложбата GENESIS на Юлиян Табаков

С представянето на Genesis в зала „Райко Алексиев“ Юлиян Табаков затваря едноименния цикъл изложби в същата зала, започнал с „Мигновения“ (2015) и „Портрет на умиращ титан“ (2021). Изложбата Genesis обединява седем произведения, вдъхновени от митовете за сътворението на света според Библията, и още седем...
image

Вместимост. Изложба на Ивайло Аврамов

Изложбата на Ивайло Аврамов е първата от серия намеси, замислени за пространствата на обществени художествени галерии в страната, които авторът стартира през 2017. Проектът се фокусира върху един архитектурен елемент – преградната стена между две експозиционни зали на галерия „Васка Емануилова“, който и ...
image

Живописта „след“ или „по“

Изкуството от ерата на социализма в България все още очаква задълбочено и всестранно проучване. Ето защо би следвало всячески да приветстваме стореното от кураторите на изложбата „Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те – 80-те години на XX век“ Светлана Куюмджиева и Даниела Радева, както и от работния екип на СГХГ.