Галерия (6)

23 октомври – 10 ноември 2023
галерия „Стубел“, София

Винаги съм харесвала онези художници, които не успяват съвсем прагматично да се адаптират към живота, но се справят безапелационно с това да бъдат истински творци.

Като дете, разглеждайки папките с рисунки на Белин Мартинов, останах запленена от видяното. С детската си неопитност не проумявах как е възможно без повторения с незаличимата следа на мастилото да очертае така безпогрешно, с лекота своите образи. До днес това удивление е все така непроменено. Незнаейки абсолютно нищо за него, бях убедена, че е прочут автор предвид качествата на внушителните му рисунки. Тогава не предполагах, че обикновено най-характерните, гениалните творци често странят от суетата, затворени в периметъра на своето лично пространство, водейки изцяло отдаден на изкуството живот.

До днес си представям дома му – целият настръхнал от Белин Мартинов! Не само стените, а всички плоскости – парчетата дърво, късовете хартия, които превръща в картини и подписва с красивия си почерк, на места на български, на други на френски език, по винаги необичаен начин, често изписвайки стихове на световни поети.

Досега не проумявам как на този талантлив художник се е налагало да работи като нощен пазач. Впечатляваха ме историите за безкомпромисния му начин на общуване и принципи, които отстоява. Вероятно всичко това му е попречило да получи заслужено признание, но мигновено го превърна в един от най-доблестните и любими български художници за мен. Той е такъв и за своя забележителен приятелски професионален кръг – Иван Газдов, Иван Димов и Георги Чапкънов, Маргарит Цанев – Марго, Любомир Савинов, Янаки Кавръков, Марин Добрев, както и за своите преподаватели в Художествената академия.
Белин е изключителен автор, способен да види и огледа, подобно на поетите, които обича, целия свят в избрана от него малка подробност, дори недостатък. Дали ще се роди отново някой, който ще добави своя щрих и колорит така умело и рационално, с повече чувство и разбиране за фигуралната композиция и мярата в нея?

Яна Братанова, куратор на изложбата (Слово за официалното откриване на изложбата)

+++

Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 05/ 2023, с. 46
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: