Бюлетин типове
image

Метаморфози. Изложба на Явор Цанев

Творчеството на Явор Цанев (1956 – 2014) се развива в десетилетията от 1981 до 2014, година, която бележи последните му произведения. Художник с безспорен талант, надарен с интелект и задълбочени познания в изкуството, за него то...
image

Магда Абазова

Какво е изкуството на Магда Абазова? Има свой свят, в който така дълбоко и искрено вярва, че той става реален чрез своята нереалност и чрез своята човечна поезия. Поисках да открия откъде е тръгнал този автор..
image

1974, 1979 – в ателието на Любомир Далчев

На 11 ноември 1974 година художничката Евгения Христова посещава ателието на Любомир Далчев. По време на тази среща тя има възможността да запише негови мисли за изкуството и творческия процес. Снимките, които публикуваме, вече са в архива на СБХ, подарени от Евгения Христова. Благодарим!
image

Володя Вълчев – чистият живописец

През юли и август 2018 в Художествената галерия на Варна се състоя мащабна изложба, наречена „Володя Вълчев и приятели“. Освен колекция от живопис на рано починалия Володя Вълчев (1953 – 2000) с по една творба бяха представени художниците Вихрони Попнеделев, Боян Боев, Веселин Начев, Явор Цанев, Николай Николов, Милко Божков и още много други.
image

100 години назад с фотографиите на Антип Коев Обущаров

Антип Обущаров снима животa в село Шипка — такъв, какъвто го е видял в периода 1906 – 1931 година. Четвърт век – време на бедност и охолство, мир и война, подем и погром. Неговото ателие е на открито — цялото село с околностите.
image

Георги Велчев – забравеният класик

На 18 ноември 2021 се навършиха 130 години от рождението на Георги Велчев, повод да се припомни за уникалната му артистична съдба, за необикновения му житейски и духовен път по света и за високоестетичното изкуство, което той създава въпреки обществените и личните колизии.