Бюлетин типове
image

reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit. Изложба на Съюза на румънските художници / UAP

През септември 2022 Съюзът на румънските художници беше поканен от СБХ да представи в София изложбата reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit. Така бяха възстановени професионалните контакти и румънската страна не само оцени поканата, но и се свърза пряко с удивителния пейзаж на съвременното българско изкуство.
image

СБХ – представителство Сливен. От началото, нататък

В средата на 90-те години, след период на драстични промени в икономическата и културната политика на държавата, в Дружеството на художниците – Сливен се оформя група от личности, изискващи висок професионализъм и легитимност към творческата общност на града.
image

„21“. Изложба на секция „Текстил“. За подхода към нишката в съвременното изкуство

Изложба „21“ представя нишката в нейните различни роли. Тя е ефирна, спокойна и нежна, но може да бъде силна и динамична. Има душа и точно като водата има способността да приема всевъзможни форми. Притежател е на необуздан характер. Нима може да е различна, когато има толкова важната задача да помогне на артиста да сподели себе си?! Нишката е инструментът, с който художникът разказва за онова, което го вълнува. Не е задължително да бъде разбран.
image

Володя Вълчев – чистият живописец

През юли и август 2018 в Художествената галерия на Варна се състоя мащабна изложба, наречена „Володя Вълчев и приятели“. Освен колекция от живопис на рано починалия Володя Вълчев (1953 – 2000) с по една творба бяха представени художниците Вихрони Попнеделев, Боян Боев, Веселин Начев, Явор Цанев, Николай Николов, Милко Божков и още много други.
image

За местата на преживяното, сенките от миналото и от бъдещето в мащабната изложба „Биографично“ на СБХ

Изложбата „Биографично: места на преживяното. Сенки от миналото, сенки от бъдещето“, организирана от секция „Живопис“ към Съюза на българските художници с предварително зададена тема, поставя сериозен въпрос с истинско значение. Не онзи, чийто отговор търсят философите от векове и е заложен в самото задание и тема на изложбата – „Откъде сме?“ или „Накъде отиваме?“, а просто „Къде сме сега“?
image

Константин Костов за изложбата „Биографично“, СБХ

Вероятно не е прието или се възприема за трудно, дори за необичайно, художникът сам да контекстуализира произведенията си, а какво остава да ги определя, но аз ще направя своя опит като ключ към тяхното разбиране именно в контекста на изложбата на секция живопис „Биографично“ .