Новини

 • image

  Конкурс за творчески престой в Сите де-з-ар, Париж, през 2024

  Целта на конкурса е да бъдат избрани 12 художници, членове на СБХ, за творчески престой (два месеца) в Cité internationale des arts, Париж, през календарната 2024 година.

  • Условия за участие 
  • В конкурса за Сите де-з-ар могат да участват автори, които не са пребивавали досега или са пребивавали в ателиетата преди 2014 включително (ако са били през 2014, не могат да кандидатстват).
 • image

  Изкуството на миниатюрата – Русе / 2023

  Статут на Деветото международно биенале „Изкуството на миниатюрата“ – Русе / 2023

  „Срещу вятъра“
  13 октомври – 13 декември 2023

  Основна цел на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“ е да популяризира и насърчава създаването на миниатюрни произведения на визуалните изкуства и фотографията. Провежда се на две години, с първо издание през 2007.

  Краен срок за получаване на творбите: 20 септември 2023.

   

 • image

  След изложбата Галерии. Колекции. Творби

  Изложбата „Галерии. Колекции. Творби“ в галерията на СБХ – Шипка 6 беше закрита на 30 май 2023. В нея бяха показани 80 картини, избрани от фондовете на художествените галерии в Пловдив, Стара Загора, Сливен и Казанлък. За двайсет календарни дни картините привлякоха в залата хиляди зрители, някои от тях идваха втори и трети път.

 • image

  СБХ участва в Квадриеналето на сценографията – Прага / 2023

  Най-големият сценографски форум в света – Квадриеналето на сценографията в Прага ще се проведе от 8 до 18 юни 2023 за 15-и път. Съюзът на българските художници е участвал във всяко издание – това е най-представителното участие на българската сценография извън границите на България и престиж за българската култура.

  С финансова подкрепа от Министерството на културата и Столична програма „Култура“ екип от секция „Сценография“ към СБХ организира българското участие с проекта „Късни находки от антропосцена“ / Late antroposcene findings. Комисар на изложбата е Петя Боюкова.

 • image

  4. Национален конкурс за графика класически техники 2023

  Конкурсът се провежда на всеки две години и има за цел да представи, популяризира и стимулира български автори до 40-годишна възраст, работещи с класически графични техники. Организатори са сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ“ и галерия „Графикарт“ в лицето на г-н Людмил Георгиев, под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на галерия „Средец“.
  Творбите се събират до 17 септември 2023. 

 • image

  Художници с награда „Златен век – звезда“ / 2023

  Двама наши колеги, членове на СБХ, бяха удостоени с наградата на Министерство на културата „Златен век – звезда“: Лилия Балева, художник, директор на Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ в София, и Станислав Памукчиев, художник, професор в Националната художествена академия.

 • image

  Трима художници със „Златно перо“ / 2023

  Наградите „Златно перо“ бяха връчени за 28 път в навечерието на 24 май 2023. Сред удостоените с отличието двадесет и трима български творци в областта на литературата, театъра, музиката, изобразителното изкуство, киното и журналистиката са трима художници, членове на СБХ: Венцислав Занков, Иван Димов и Румен Гашаров.

 • image

  Награди от Национална изложба „Земята на Ботев“ / 2023

  На 27 май 2023 във Враца беше открита Националната художествена изложба „Земята на Ботев“. В нея са представени 122 творби: 22 скулптури, 77 живописни платна, 14 графики и 9 творби приложно изкуство.

 • image

  Първо арт биенале – Малта 2024

  MUŻA, Националният музей на изкуствата, от името на Heritage Malta и Arts Council Malta, основните организатори, с пълното съдействие на държавните институции, отправят покана за индивидуални участници художници и национални павилиони, които да формират първото Малтийско биенале на изкуствата. То ще се проведе между март и май 2024.

  Кандидатурите за участие в Първото арт биенале – Малта 2024 трябва да бъдат изпратени не по-късно от петък, 25 август 2023, 12:00 централноевропейско време.