Новини

 • image

  Значимите български чехи – конкурс за визия за плакат

  Организира се по повод 75 години от създаването на Чешкия център в София и Българския културен институт в Прага. Проектът ще се реализира през 2024 под формата на конкурс за плакати, като най добрите от тях ще бъдат представени в дигитален и/или разпечатан вариант на изложби в България и Чехия. Конкурсът е насочен към графични дизайнери, художници, артисти, студенти и ученици гимназиален курс от училищата по изкуствата в България. Краен срок: 31 май 2024.

 • image

  Тийна Осара рисува с оркестъра на БНР

  На 15 март от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще представи „Изкуството на живо“– нетрадиционен концерт, в който финландската художничка Тийна Осара ще рисува на живо на сцената по време на изпълнението на музиката от балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

 • image

  V Биенале на сценичния дизайн / TBILISI 2024

  Съюза на младите театрални артисти Валериан Гуния – Националния център OISTAT на Грузия, обявява покана за участие в Петото биенале на сценичния дизайн в Тбилиси, Грузия, което ще се проведе от 25 септември до 5 октомври 2024 в Тбилиси.

  Краен срок за изпращане на кандидатурите за участие: 31 март 2024.

 • image

  49. Национална изложба на карикатурата / 2024

  Националната изложба на карикатурата е ежегоден преглед на най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. Организатор на изложбата е СБХ, секция „Карикатура“.

  Изложбата ще бъде открита на: 4 април 2024 (четвъртък), 18:00 часа, в зала 2А, СБХ – Шипка” 6.

 • image

  Международна изложба Human Rights. Покана за участие

  18-ото издание на Международна изложба за съвременно изкуство HUMAN RIGHTS? #DIGNITY (Човешки права? #Достойнство) ще се проведе във Фондация Campana dei caduti, Роверето – Италия, от 8 юни до 8 октомври 2024. Организаторите канят художници за участие в селекцията на изложбата.

  Краен срок: 29 април 2024.

 • image

  Биенале за хартиено изкуство / 2024

  София хартиен арт фест 2024 под надслов „Без граници“ обявява изложба-конкурс „Мощ“ II, в раздел Биенале за хартиено изкуство. В изложбата ще бъдат представени скулптури и инсталации в голям размер от хартия.

  Изложбата ще бъде показана 30 май – 10 юни 2024 в НДК.

 • image

  Конкурс за Награда за съвременно изкуство БАЗА 2024

  Институт за съвременно изкуство – София, Фондация „Едмонд Демирджиян“ съвместно със: Фондация за гражданско общество, Ню Йорк и международната мрежа Награди за млади художници YVAA обявяват Конкурс за „Награда за съвременно изкуство БАЗА 2024“.

  • Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство.
  • Наградата е стипендия и осем седмици пребиваване в Residency Unlimited в Ню Йорк в периода 1 февруари – 30 март 2025 Residency Unlimited представлява активна платформа, която подпомага творците в осъществяването на контакти и срещи за най-пълноценен престой в Ню Йорк.
  • Задължително условие е кандидатите да владеят английски език.
  • Краен срок: 3 март 2024
 • image

  44. Mini Print International в Кадакес, Испания / 2024

  44-ата изложба малка графика в Кадакес, Испания, ще бъде открита през юни 2024.

  Срокът за изпращане на творбите за участие е до 15 март 2024.   

 • image

  Аматерас – изложба конкурс за хартиено изкуство / 2024

  През 2024 изложбата конкурс за хартиено изкуство „Аматерас“ е за творби в среден размер от хартия – двумерни и тримерни, включително и инсталации.

  Изложбата ще бъде показана от 7 до 17 май 2024 в НДК. Тя цели да стимулира развитието на креативност и новаторство. Ще бъдат приемани произведения с ясна концепция, качествено изпълнение и детайлна документация относно инсталиране.

  Могат да участват художници и изучаващи изобразителни изкуства от цял свят без ограничение на възраст и специалност.

  Краен срок за участие:  1 март 2024.