Новини

 • image

  Пленер по живопис в Арт-център Илинденци / 2022

  Пленерът по живопис в Арт-център Илинденци завърши на 13 септември 2022 с изложба. Участниците Албена Коева, Илиян Ангелов, Калина Христова, Калия Калъчева, Нина Русева, Ралица Мирчева, Румен Атанасов и Слав Недев представиха новите си творби сред внушителните каменни градежи на най-големия скулптурен комплекс на открито у нас.

 • image

  Снимки от откриването на изложбата на Митко Грозданов

  „От въглен към огън“ е ретроспективна изложба на Димитър Грозданов, посветена на 70-годишнината от рождението му. Фотографиите са заснети за архива на СБХ от Антонио Георгиев-Хаджихристов.

 • image

  За фестивала на керамиката, София / 2022

  Фестивалът на съвременната българска керамика ще се открие на 12 декември 2022. Желаещите да участват трябва да изпратят попълнен формуляр (на български и на английски език) и дигитални изображения на творбите си в срок от 1 до 31 октомври 2022.

 • image

  Напусна ни Димитър Буюклийски – Мичи

  Напусна ни Димитър Буюклийски – Мичи. Неговото отличително творчество, в което той пътешестваше из един сюрреалистичен свят, в който води потъващия във фантазните пространства зрител, изпревари времето на компютърно генерираната реалност, в която сякаш всичко е възможно. 

  Поклон пред светлата му памет!

 • image

  Национална награда за скулптура „Иван Лазаров“ 2022

  На 1 ноември 2022 година, в Деня на народните будители, ще бъде връчена Националната награда за скулптура „Иван Лазаров“.

 • image

  Изложба от пленера на Дарик радио „Звук и цвят“ / 2022

  Дарик е единствената българска медия, която не само говори за изкуство, но и реално допринася за неговото създаване и е дългогодишен медиен партньор на СБХ. Тази година бе проведен 23-тият ежегоден пленер на Дарик радио. 

 • image

  Румънски артисти гостуват в СБХ

  Румънски художници и изкуствоведи присъстваха на официалното откриване на изложбата reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit в зала „Райко Алексиев“.

 • image

  Среща-разговор с румънски художници за изложбата им reUNIONS of Artists – Transmedia Peace Kit

  На 15 септември 2022 от 11:00 до 12:00 часа ще се проведе среща дискусия. Събитието в зала „Райко Алексиев“ е възможност за обсъждане на общи проблеми в съвременното изкуство и творческите професии в двете съседни страни; за установяване на директна комуникация, за бъдещи съвместни изложби, гостувания и участия.

 • image

  Жените художници. Изложба в СГХГ

  Изложбата „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“ е съвместен проект между Софийска градска художествена галерия, Национална художествена академия (НХА), Държавна агенция „Архиви“ и Фондация „Св. Пимен Зографски“ – НХА.