Бюлетин типове
Мартиан Табаков / Звук и Форма

Аура. Съвременна българска скулптура

Аура е неповторимостта на творбата и теоретично се губи в резултат на репродукции. Тази изложба тества далечина и недостъпност при възприятието. Зрителят първо бива лишен от близка гледна точка към по една изложена работа на 15 млади автори, а накрая вижда всичките заедно само като фотографии.
Боян Боянов / Коне

Боян Боянов. Рисунки и скулптура

Боян Боянов навлиза в творческа зрялост, демонстрира оформен светоглед и духовна ориентация. Очертава свое автономно пространство сред особняците от трънския край, монасите от Метеора и Атон, лицата на свои близки и познати. Рисунките и скулптурите в изложбата пленяват с чистосърдечно откровение, човешка топлота и духовна откритост.
image

Пътят. Юбилейна ретроспективна изложба на Радко Мурзов

Радко Мурзов не налага, а предлага диалог. Не толкова показва, колкото казва. И определено има какво да каже. За пръв път излага толкова пълна панорама на творчеството си. Мнозина ще се изненадат от богатия спектър на неговите търсения в живописта и графиката и многообразието на пластическите решения.
Ириен Трендафилов / Без думи

46. национална изложба на българската карикатура

Ежегодният преглед в своето 46-о издание представя нови произведения на повече от 30 съвременни автори. Освен карикатури и шаржове на известни личности, могат да се видят сатирични рисунки, дигитална графика, живопис. Темите са разнообразни, с преобладаващ интерес към политическата сатира, пандемията и кризата; не липсват творби на футболна и еротична тематика.
image

Да откриеш себе си. Изложба на Никола Личков и Милен Личков

Стилово и жанрово многообразие в творчеството на баща и син разкрива изложбата на Никола Личков (скулптура) и Милен Личков (графика). Навлизащ в своето девето десетилетие, Никола представя бронзови пластики, в които движението доминира над детайла като изразно средство. Графиките на Милен дават съвременно звучене на теми от религията, митологията, народните традиции, притчи и легенди.