Бюлетин типове
image

Невена Екимова: Травма и тривия: Сезонът на Кали. Част от ФИГ. 2

„Травма и тривия: Сезонът на Кали“ е самостоятелна изложба на Невена Екимова, състояща се от ръчно бродирани кърпи, възглавници, гоблени, фрагменти от мебели и други декоративни изделия втора ръка, а „Сезонът на Кали“ е предисловие на „Травма и тривия“ – книга самиздат, която се очаква да се появи през месец юни.
image

На лов за светулки

Музеят за изящни изкуства се помещава в сграда от 18-и век, част от архитектурен комплекс, дело на архитекта княз Станислас Емануел Ере. Още с влизането в сградата посетителят попада на прекрасни цветни щукатури, а стълбището с великолепни парапети от ковано желязо е пример за вътрешната архитектура на Жан Ламур.
image

На „Шипка“ е прекалено спокойно

Известно е, че от живопис са изкушени съюзни членове буквално от всички секции на СБХ – графици, скулптори, приложници, реставратори, дори критици и т.н. Това е всъщност чудесен повод тази обща изложба да се превърне във впечатляващо тържество на живописта, в културен акцент за София, пък и за цяла България. Такава изложба е повод да се призоват художниците за активно участие.
image

Кула убежище. Проект на Станислав Памукчиев

„Кула убежище“ е необичаен проект, разположен в сянката на изкуството, призована от траекториите на Шелинговия „ступор на разума“, Лакановата „няма реалност“, „криптовата инкорпорация“ на Дерида и „стратегическата красота“ в „некомуникативното ядро на изкуството“ на Перниола.
image

Изложба на Елза и Нуша Гоеви

Експозицията съдържа изискана камерна подборка от творби на двете художнички, майка и дъщеря, с твърде различни пластически почерци, но единни в привързаността си към неизчерпаемите ресурси на кавалетната живопис.