Бюлетин типове
image

Път през времето и паметта в изложбата „Без мото“ на Генчо Накев

Изложбата на Генчо Начев включва 15 работи, създадени специално за пространството на галерия „София прес“, които изграждат монолитен визуален разказ за настроения и спомени (както собствени, така и скрити в колективната памет). Авторът ни повежда по места, които маркират неговата лична топография.
image

В началото – IV част. Млади български художници

„В началото IV“ е четвъртото издание на изложбата, която е представителна част от инициативата на Тодор Стайков за подкрепа на млади художници, наскоро завършили специалност „Живопис“ и „Скулптура“ в Националната художествена академия. Началото е положено през 2015, когато посещава дипломните защити в академията...
image

Изложба на Васил Василев

Светът на Васил Василев е въображаем, надвеществен, и изтръгнат от унеса на ежедневието, той е навсякъде около нас, но сякаш ние можем да го видим единствено и само в неговите прекрасни картини. Призвание и вътрешен копнеж на всеки истински творец е да създаде свой познаваем, но неповторимо личен свят. Колкото по-значим е този творец, толкова неговият свят е по-величествен и самобитен, по-неизчерпаем и недостижимо единствен.
image

Ангели пазители. Изложба на Елица Баръмова – Барамо̀

Изложбата е четвърти етап от дългогодишен проект в концепцията на авторката „Седиментен процес“ – визуален език, пресъздаващ движение на триизмерна форма с живописни средства. Компресирайки познания и интереси от сферата на живописта, физиката, античността и философията, Барамó създава своя интерпретация на движение чрез сечения на формата.
image

Иво Бистрички: Трансфер / 7 извън трафика

Оригиналът е повод за създаване, преосмисляне в нов контекст, доразвиване на авторски интерпретации. Оригиналът е текстът, художественият образец, оригиналът е есенция от историята, времето, в което сме живели. Така всяко време създава нови образи, но като препратки на вечно вълнуващи и съзидателни теми. Като спирала, която описва нашето съществуване, но всеки път по нов начин.
image

Генади Гатев: Краят на мечтите / 7 извън трафика

Кураторският проект „Краят на мечтите“ е историческо пътешествие, или по-скоро изследване на усещанията, творческите възгледи и импулси на автори, отразяващи в творчеството си характера и устойчивостта на средата. В проекта се преплитат едновременно визуалното начало и текстът като опит да се намери отношението на автора към характеристиките на самото пространство.