Бюлетин типове
image

Константин Костов за изложбата „Биографично“, СБХ

Вероятно не е прието или се възприема за трудно, дори за необичайно, художникът сам да контекстуализира произведенията си, а какво остава да ги определя, но аз ще направя своя опит като ключ към тяхното разбиране именно в контекста на изложбата на секция живопис „Биографично“ .
image

Дина Стоев за изложбата „Биографично“

Аз не открих в тази изложба същата надежда, която усетих, когато четох идейния текст – че има нещо дълбоко споделено, което ни кара да реагираме. Самият факт, че бях изненадан от това, е личен повод за размисъл… ценен сам по себе си.
image

140 години Майстора и Националната награда за живопис

На 1 февруари 2022 се навършиха 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. В светлината на честването и с празничната приповдигнатост на този необикновен ден в кюстендилска художествена галерия по традиция бе връчена и Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“.
image

Като на игра. Изложба на Зоран Мише

Зоран Мише се завръща в ранните си спомени – в необремененото, свободно и въображаемо детство. Чрез вече познатите офорт и акватинта художникът прави завой към тема първоизточник, маркирала най-ранните стъпки на неопитоменото.
image

Сънуваните пространства на Деян Веков

Ретроспективната изложба представя варненския художник Деян Веков с живопис, пластика и рисунка, както и с принтове на реализации в областта на живописта, керамиката, скулптурата и пространственото оформление .
image

Закрити полета. Изложба на Станислав Памукчиев

Творбите на Станислав Памукчиев са силно критични към света, в който живеем, завладян от бързата консумация на образи и ценности. В същото време те разгръщат широкия диапазон от изразни средства и образи, с които авторът е работил през последните десетилетия.