Новини

 • image

  Лятната детска академия с хепънинг „Къщата на музите“

  НХА, Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА с подкрепата на програма „Младежта в действие“ организират Лятна академия за деца и ученици.

 • image

  Прием на документи за изложби в залите на СБХ през 2014

  Молби и материали за самостоятелни, колективни, ретроспективни и концептуални изложби в изложбените зали на СБХ през 2014 ще се приемат до края на месец октомври.

 • image

  Книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)” в две издания

   На 29 март 2013 г. фондация „Поддържане на изкуството в България” и Съюзът на българските художници представиха в Националната художествена академия книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)”.

 • image

  ИБ на СБХ реагира срещу посегателство върху изкуството

  На 15 май 2013 г. във връзка с рок концерт на стадион „Васил Левски” в София зад стадиона скулптурни фигури с автор проф. Емил Попов бяха превърнати с рекламна цел в капачки на бира „Каменица”. Изпълнителното бюро на СБХ изрази възмущението си от това посегателство в писмо до централата на производителя, като поиска извинение за безконтролните действия на рекламната агенция и организатора на концерта. В отговор се получи следното писмо:

 • image

  Представяне на книгата „120 години българско изкуство (1892 – 2012)“ във Варна

  Книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)“ е издание на фондация „Поддържане на изкуството в България” и СБХ и сумира изследователските усилия на екип от известни специалисти в областта на българското изобразително изкуство. Тя е уникална по своя характер, тъй като в нея за първи път се прави цялостен, обобщаващ преглед на българското изкуство и на най-значимите имена, трасиращи неговия път на развитие. Но това не е история в обичайния смисъл на думата, а представя един нов поглед към съдбините на живописта, графиката и скулптурата, както и на нетрадиционните иновационни пластични и визуални форми в България, проследени през особеностите на организираните форми на художествен живот, причини за възникването им, естетическите им платформи и дейност от 1892 до днес.

 • image

  Национална изложба „Скулптура“

  През юли 2013 г. ще се проведе Националната изложба на скулптурата. Всеки автор може да представи до три творби. В изложбата могат да участват и художници, които не са членове на СБХ.

 • image

  Първа Национална изложба на българския комикс, 2013

  Сдружение „Проектът Дъга” и секция „Комикс“ към СБХ организират Първа национална изложба, посветена на съвременния българския комикс. Изложбата ще се проведе през август 2013 г. на два етажа в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6 в София.

 • image

  Графична база – Бургас отвори врати след основен ремонт

  В Графична база – Бургас „Тодор Атанасов“ се предлага възможност за работа в различни графични техники, като за целта базата е оборудвана с литографска и офортна преса, офортни мастила, офсетови плаки, специална висококачествена хартия.

 • image

  Пленер и творчески срещи на словашки и чуждестранни творци – връх Бабия хора, Словакия

  Пленерът се провежда в подножието на красивия връх Бабия хора, недалеч от гр. Стара Любовня в Татрите, на границата между Словакия и Полша.