Новини

  • image

    Книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)” в две издания

     На 29 март 2013 г. фондация „Поддържане на изкуството в България” и Съюзът на българските художници представиха в Националната художествена академия книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)”.

  • image

    ИБ на СБХ реагира срещу посегателство върху изкуството

    На 15 май 2013 г. във връзка с рок концерт на стадион „Васил Левски” в София зад стадиона скулптурни фигури с автор проф. Емил Попов бяха превърнати с рекламна цел в капачки на бира „Каменица”. Изпълнителното бюро на СБХ изрази възмущението си от това посегателство в писмо до централата на производителя, като поиска извинение за безконтролните действия на рекламната агенция и организатора на концерта. В отговор се получи следното писмо:

  • image

    Представяне на книгата „120 години българско изкуство (1892 – 2012)“ във Варна

    Книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)“ е издание на фондация „Поддържане на изкуството в България” и СБХ и сумира изследователските усилия на екип от известни специалисти в областта на българското изобразително изкуство. Тя е уникална по своя характер, тъй като в нея за първи път се прави цялостен, обобщаващ преглед на българското изкуство и на най-значимите имена, трасиращи неговия път на развитие. Но това не е история в обичайния смисъл на думата, а представя един нов поглед към съдбините на живописта, графиката и скулптурата, както и на нетрадиционните иновационни пластични и визуални форми в България, проследени през особеностите на организираните форми на художествен живот, причини за възникването им, естетическите им платформи и дейност от 1892 до днес.

  • image

    Национална изложба „Скулптура“

    През юли 2013 г. ще се проведе Националната изложба на скулптурата. Всеки автор може да представи до три творби. В изложбата могат да участват и художници, които не са членове на СБХ.

  • image

    Първа Национална изложба на българския комикс, 2013

    Сдружение „Проектът Дъга” и секция „Комикс“ към СБХ организират Първа национална изложба, посветена на съвременния българския комикс. Изложбата ще се проведе през август 2013 г. на два етажа в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6 в София.

  • image

    Графична база – Бургас отвори врати след основен ремонт

    В Графична база – Бургас „Тодор Атанасов“ се предлага възможност за работа в различни графични техники, като за целта базата е оборудвана с литографска и офортна преса, офортни мастила, офсетови плаки, специална висококачествена хартия.

  • image

    Пленер и творчески срещи на словашки и чуждестранни творци – връх Бабия хора, Словакия

    Пленерът се провежда в подножието на красивия връх Бабия хора, недалеч от гр. Стара Любовня в Татрите, на границата между Словакия и Полша.

  • image

    Пленер - творчески срещи на словашки и чуждестранни творци в Моймировце, Словакия

    Пленерът се провежда в Моймировце, недалеч от гр. Нитра.

  • image

    „Фестивал на съвременната керамика“ – София, 2013

    През декември 2013 ще се състои четвъртото издание на Фестивала на съвременната керамика. Той ще се проведе в София - галерия „София прес” (ул. „Славянска” 29) и галерия „Индустриална 11”.