Новини

 • image

  Национално триенале „Мостове“ – Габрово 2024

  Националното триенале, което се провежда в гр. Габрово, е изложба за съвременна живопис на тема „Мостове“.
  Организира се на всеки три години. През месец ноември 2024 ще бъде третото издание.
  В Национално триенале „Мостове“ могат да участват художници с живописни произведения, посветени на темата, които приемат условията на този статут.

  Заглавието включва два аспекта:

  • Във философски аспект – мостът е израз на вечното желание на човека да преодолява, да покорява, да опознава, да свързва. Следствие на стремежа му за противопоставяне на деления, граници, бариери, пропасти.
  • Във втория аспект моста се разглежда като едно от най-значимите съоръжения, построени от човека. Той е по-значим и устойчив от къщите и по-свещен от храмовете, защото е по-достъпен. Принадлежи на всички независимо от възраст, народност, раса, религия и е еднакъв за всички. Преодолява разстояния, построен там, където се кръстосват най-много човешки нужди и съдби.

 • image

  Представяне на книгата „Пейзажът стана моята съдба. Здравко Александров (1911 – 1998)“

  На 19 юни, сряда, от 18:30 часа в ретроспективната изложба на Здравко Александров на Шипка 6 ще бъде представена книгата „Пейзажът стана моята съдба. Здравко Александров (1911 – 1998)“ с автор Марияна Аврамова. Двуезичното издание е оформено от Светла Георгиева-Монхард, преводач на английски език е Ралица Стефанова. Монографията представлява изследване на житейския и творчески... 

 • image

  Отличие „Златно перо“ за 2024

  В навечерието на 24 май, Деня на българската азбука, просвета и култура, за 29-и път се състоя тържествената церемония за връчване на отличията „Златно перо“. 24-ма изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино и журналистика ще получат изящна златна брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато. Сред лауреатите са проф. Аксиния Джурова, културолог и изследовател в областта на историята на изкуството, Надежда Кутева, художник,
  Иван Русев, скулптор, Кирил Мескин, скулптор...

 • image

  Представяне на албума „Петър Дочев 90“

  Представянето на албума „Петър Дочев 90“ се състоя на 29 май 2024 от 18:30 часа в зала „Райко Алексиев“ на СБХ. Албума може да си купите както в зала „Райко Алексиев“, където е изложбата на Петър Дочев, така и в СБХ, централно фоайе, „Шипка“ 6...

 • image

  Изложба на секция „Живопис“ – 2024

  Предстоящата изложба на секция „Живопис“ на СБХ ще бъде през юни 2024. Темата на изложбата е „Паралелни светове“. Всеки автор може да представи до три творби. Приемането им е на 28 май 2024.

 • image

  Димитър Трайчев с Голямата награда „Варна“ / 2023

  Носител на Голямата награда „Варна“ тази година е графичният дизайнер Димитър Трайчев. Той е отличен за цялостно му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна.

 • image

  Европейска нощ на музеите в СБХ / 2024

  Съюзът на българските художници отваря галериите си в нощта на 18 май 2024. В програмата на Европейската нощ на музеите тази година сме включили три изложби в галерията на улица „Шипка“ 6 и в зала „Райко Алексиев“ на улица „Раковски“ 125.

 • image

  Национална изложба „Приятели на морето“ 2024

  Националната изложба „Приятели на морето“ за съвременна живопис, графика и скулптура е най-старата извънстолична национална изява – от 1968 се организира на всеки две години в Бургас. Изложбата беше прекъсната през 1984 и възстановена 2004. През август 2024 се провежда единадесето подновено издание. В него могат да вземат участие всички художници от България с живописни, графични и скулптурни творби, посветени на морето, които приемат условията на този статут...

 • image

  Греди Асса е носителят на Националната награда „Захарий Зограф“ 2023

  Жури: председател: проф. Аксиния Джурова и членове: Любен Генов, председател на СБХ; проф. Станислав Памукчиев, носител на наградата „Захарий Зограф“ и секретар на секция „Живопис“ към СБХ; Захари Каменов, носител на наградата „Захарий Зограф“; Борислав Китанов, изкуствовед; Иво Масларски, галерист; Веселин Хаджиангелов, директор на Исторически музей – Самоков.

  Наградата през тази година ще се връчи на церемония, която ще се проведе през октомври, а от 2025 отново ще се връчва през месец май, съобщават от Общината в Самоков.