Новини

 • image

  Димитър Чолаков е носителят на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ / 2023

  Димитър Чолаков е носителят на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ / 2023. На тържествена церемония в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил бяха представени номинираните художници за техни изложби през изминалата година. Това са...

 • image

  Пролетен салон на жените художнички – Габрово / 2024

  Националната изложба „Пролетен салон“ за съвременно изкуство се провежда за шеста поредна година в Габрово. Нейната цел е да представи творчеството на български жени художници в различни жанрове, стилове и техники на свободна тема.

  Kрайният срок за получаване на творбите е 29 февруари 2024.

 • image

  Организиран транспорт до Кюстендил за честването на 142 години от рождението на Майстора

  Годишната Национална награда за живопис за 2023 на името на Владимир Димитров – Майстора ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари 2024, от 12:00, в  Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в град Кюстендил.

  За желаещите да присъстват на събитието Съюзът на българските художници организира транспорт с автобус до град Кюстендил и обратно.

  Тръгване от София – 1 февруари, 9:00 от ул. „Оборище“, между Художествената академия и „Квадрат“ 500.

  Заявки за място в автобуса се приемат на тел. 0879 149 562, Марта Игнатова.

 • image

  Резидентска програма на Европейската инвестиционна банка за млади художници / 2024

  Институтът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обявява своята Програма за развитие на артисти (ADP) за 2024 в сътрудничество със Cité internationale des arts в Париж и neimënster (Neumünster Abbey Heritage Site for Culture) в Люксембург, които да работят по темата „Прекъсване: Отпечатъкът на човека“. За програмата се търсят двама визуални артисти (роден след 1 януари 1989) от страните, членки на Европейския съюз.

 • image

  Sofia Art Fair 2024

  Платформата за кандидатстване за участие в Sofia Art Fair е активна. Поканата е отворена за всички комерсиални галерии от страната и чужбина и новоизгряващи български артисти (до 30 години), чийто фокус на работа е съвременното изкуство. Допустимите медии са живопис, скулптура, графика, обекти и инсталации, съвременна фотография, дигитални изкуства, смесени медии. Краен срок за кандидатстване: 31 март 2024.

 • image

  Обсъждане на книгата „Иван Б. Иванов, живот и творчество“

  На 17 януари 2024, сряда, от 18:00 часа в зала „Райко Алексиев“ на СБХ, ул. „Раковски“ 125, ще се състои обсъждане на книгата „Иван Б. Иванов, живот и творчество“. Срещата е част от изложбата „Преминаване“, живопис на Иван Б. Иванов (7 декември 2023 – 25 януари 2024).

 • image

  Изложбен план на СБХ / 2024

  Изложбеният план ще бъде актуализиран при всяка промяна в него. 

 • image

  Номинации за Националната награда „Майстора“ / 2023

  На 1 февруари 2024 предстои официалното връчване на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ за 2023 година. На 15 декември 2023 журито разгледа постъпилите предложения и номинира четирима автори за техните постижения през изминалата година.

 • image

  Работно време на СБХ по празниците

  Колеги и приятели на изкуството, наближават празничните дни в края на годината. Залите ще бъдат отворени на 23 и 30 декември с намалено работно време – от 11 до 17 часа. 

  Изложбите от 9. Международното триенале на графиката са във всички зали на галерията на СБХ – Шипка 6.
  В зала „Райко Алексиев“ можете да видите изложбата „Преминаване“ на Иван Б. Иванов (1933 – 2023),
  живопис и документална част.