Новини

 • image

  Пространство за вдъхновение / 2023

  Националната изложба „Велико Търново – пространство за вдъхновение /2023“ е културен форум за представяне и популяризиране на творчеството на българските художници. Изложбата е възможност за представяне на автори със съвременни творчески търсения в областта на визуалните изкуства, без ограничения в техники, формат, изразни средства. Изданието през 2023 ще бъде трето поред. (Първото издание на изложбата беше през 2017.)

 • image

  Напусна ни Екатерина Радева (1948 – 2023)

  На 12 март 2023 ни напусна Екатерина Радева-Саздова. Родена е в София. През 1972 завършва Художествената академия, специалност „Текстил“, при проф. Марин Върбанов. Поклон пред светлата ѝ памет! 

 • image

  Международното биенале на църковните изкуства – Велико Търново / 2023

  Международното биенале на църковните изкуства е форум, фокусиран към представяне на съвременното творчество на автори в областта на православното християнско изкуство: иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и други. Биеналето включва мащабна изложба, конференция, презентации, дискусии и други съпътстващи събития. 

 • image

  Статут на Националната графична изложба на името на Георги Герасимов / 2023

  Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик организира петото издание на Националната графична изложба на името на Георги Герасимов. Тя ще бъде открита на 1 септември 2023. 

 • image

  42 700 лева за Турция и Сирия от акцията на СБХ!

  Благотворителната изложба, проведена от 1 до 4 март в галерия „Шипка“ 6, премина при изключителен зрителски интерес. Продадени бяха десетки картини, скулптури, графики, керамични произведения, накити, детски рисунки, книги и бе събрана сума, възлизаща на 42 700 лева – средства, които авторите на закупените произведения предоставиха абсолютно безвъзмездно и на 100% за каузата.

 • image

  Напусна ни Георги Чаушов (1938 – 2023)

  На 7 март 2023 година ни напусна Георги Чаушов. Той е сред легендарните художници карикатуристи на вестник „Стършел“, с ярко присъствие в българското съвременно изкуство. В карикатурите си „Без думи“ той казва повече за времената, в които твори, от много други. Сатиричният му усет няма аналог в българската визуална култура, той е разпознаваем и обичан.

 • image

  Откриване на изложбата „Колекция „Иван Бояджиев“ в СБХ

  На 7 март 2023 в СБХ, зала 2А на Шипка 6 беше открита изложбата „Колекция „Иван Бояджиев“ – откритието“. Изложбата е истинско събитие за историята на българското изкуство. В галерията можете да разгледате снимки от откриването. 

 • image

  Напусна ни Минка Христова (1924 – 2023)

  Минка Христова е от поколението художници, учили при забележителни личности в Художествената академия, които формират не само професионалните им качества, но и тяхната ценностна система. Тя завършва скулптура в Художествената академия през 1951. Учи скулптура при професорите Марко Марков и Иван Фунев, рисуване при проф. Илия Петров, слуша лекции на Николай Райтов, Илия Бешков и Дечко Узунов. 

 • image

  Нов краен срок за участие в 43. Mini Print International в Кадакес, Испания

  Организаторите на 43-ата изложба малка графика в Кадакес, Испания, обявяват нов краен срок за изпращане на творбите за участие: до 30 април 2023. Изложбата ще бъде открита през юни 2023.