Новини

  • image

    Босилеград в цвят / 2024 – международен пленер

    Международният пленер за живопис „Босилеград в цвят 2024“ ще се проведе от 14 до 21 юли 2024 в град Босилеград, Западни покрайнини. Участват 16 художници от България, Северна Македония, Черна гора и Сърбия. 

    Организаторите канят художници от България да се включат в пленера. 

  • image

    Пленер „Шуменско плато“ / 2024

    От 28 август до 5 септември 2024 ще се проведе 15-ото издание на Национален пленер по живопис „Шуменско плато“. Целта на провеждането на пленера е обмяната на опит и създаването на ползотворни творчески контакти на художници от различни градове на страната, опознаване на културно-историческото и архитектурното наследство на Шумен, природните му забележителности и по-конкретно Природен парк „Шуменско плато“ , както и ...

  • image

    Национално триенале „Мостове“ – Габрово 2024

    Националното триенале, което се провежда в гр. Габрово, е изложба за съвременна живопис на тема „Мостове“.
    Организира се на всеки три години. През месец ноември 2024 ще бъде третото издание.
    В Национално триенале „Мостове“ могат да участват художници с живописни произведения, посветени на темата, които приемат условията на този статут.

    Заглавието включва два аспекта:

    • Във философски аспект – мостът е израз на вечното желание на човека да преодолява, да покорява, да опознава, да свързва. Следствие на стремежа му за противопоставяне на деления, граници, бариери, пропасти.
    • Във втория аспект моста се разглежда като едно от най-значимите съоръжения, построени от човека. Той е по-значим и устойчив от къщите и по-свещен от храмовете, защото е по-достъпен. Принадлежи на всички независимо от възраст, народност, раса, религия и е еднакъв за всички. Преодолява разстояния, построен там, където се кръстосват най-много човешки нужди и съдби.

  • image

    Представяне на книгата „Пейзажът стана моята съдба. Здравко Александров (1911 – 1998)“

    На 19 юни, сряда, от 18:30 часа в ретроспективната изложба на Здравко Александров на Шипка 6 ще бъде представена книгата „Пейзажът стана моята съдба. Здравко Александров (1911 – 1998)“ с автор Марияна Аврамова. Двуезичното издание е оформено от Светла Георгиева-Монхард, преводач на английски език е Ралица Стефанова. Монографията представлява изследване на житейския и творчески... 

  • image

    Отличие „Златно перо“ за 2024

    В навечерието на 24 май, Деня на българската азбука, просвета и култура, за 29-и път се състоя тържествената церемония за връчване на отличията „Златно перо“. 24-ма изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино и журналистика ще получат изящна златна брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато. Сред лауреатите са проф. Аксиния Джурова, културолог и изследовател в областта на историята на изкуството, Надежда Кутева, художник,
    Иван Русев, скулптор, Кирил Мескин, скулптор...

  • image

    Представяне на албума „Петър Дочев 90“

    Представянето на албума „Петър Дочев 90“ се състоя на 29 май 2024 от 18:30 часа в зала „Райко Алексиев“ на СБХ. Албума може да си купите както в зала „Райко Алексиев“, където е изложбата на Петър Дочев, така и в СБХ, централно фоайе, „Шипка“ 6...

  • image

    Изложба на секция „Живопис“ – 2024

    Предстоящата изложба на секция „Живопис“ на СБХ ще бъде през юни 2024. Темата на изложбата е „Паралелни светове“. Всеки автор може да представи до три творби. Приемането им е на 28 май 2024.

  • image

    Димитър Трайчев с Голямата награда „Варна“ / 2023

    Носител на Голямата награда „Варна“ тази година е графичният дизайнер Димитър Трайчев. Той е отличен за цялостно му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна.

  • image

    Европейска нощ на музеите в СБХ / 2024

    Съюзът на българските художници отваря галериите си в нощта на 18 май 2024. В програмата на Европейската нощ на музеите тази година сме включили три изложби в галерията на улица „Шипка“ 6 и в зала „Райко Алексиев“ на улица „Раковски“ 125.