Бюлетин типове
Изкуство и власт в България през 70-те години на ХХ век / корица на книгата

Изкуство и власт в България през 70-те години на XX век

Пламен В. Петров разкрива мащабна панорама на отношенията между властта и изкуството, културната политика на държавата, постиженията и проблемите на творците през 70-те години на XX в. Върху титаничен обем архиви, мемоари и още хиляди източници авторът гради интердисциплинарно изследване с добър баланс между факти и анализ, солидно аргументирани изводи и оценки.
Елена Олимпиева / корица на книгата, посветена на Станислав Памукчиев

Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев

„Гранично/безгранично. Антиномиите в творческата програма на Станислав Памукчиев“ е базирана върху дисертация на Елена Олимпиева за един от ярките съвременни художници. Изследва визуалните образи, създавани от Памукчиев в резултат на философския диалог с обективното и субективното. Провокира въпроси за общуването между интуиция и рацио при зараждане на творческа идея.
Отвъд картините. Каталог-книга

Отвъд картините. Каталог-книга

Изданието е резултат от изключителните усилия и вещина на Антон Стайков и Свобода Цекова, които върху 140 стр. привеждат новоразкрити факти и свидетелства за житейския и творчески път на Борис Денев и дъщеря му Славка. Цифрите „властват“ в текстовите полета, сякаш за да подскажат, че „Времето не е поле, което трябва да се измерва в пръчки, нито море, да се измерва в мили; това е пулс“. Пулс, който в проекта „Отвъд картините“ е напипан впечатляващо.
Аксиния Джурова / книгите от поредицата на изкуствоведката от поредицата „Изчезващата памет“

Изчезващата памет. За „Срещите по пътя“

Седемтомната поредица на проф. Аксиния Джурова „Изчезващата памет“ с подзаглавие „Срещи по пътя“ обхваща 200 портрета върху 2700 страници. Този колосален труд не е формална хроника, статистика и „по спомени на очевидци“. Базиран е на съпреживени събития и пряк диалог с личностите.
Мила Попнеделева / корица на книгата

„Венера хипопотамска“ на Мила Попнеделева-Генова

Мила Попнеделева-Генова е от авторите, които пленяват читателя от първата страница. В новата си книга „Венера Хипопотамска" тя съчетава шеговит тон, общодостъпен проблем, универсални усещания. Детската книга трябва да забавлява, но и да обучава. Тук в ролята на писател и художник Мила хитро вплита артефакти и генерира търсения, които да стартират пътешествие към познанието.
image

Как бг художниците четат световната класика

Родена преди година поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на издателство „Лист“ набра популярност и получи наградата „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост.