Мила Попнеделева / корица на книгата

Мила Попнеделева-Генова е от онези автори (тя е пишещ художник и рисуващ писател), които пленяват читателя от първата страница. С новата си книга „Венера Хипопотамска" за пореден път тя поставя въпроса за същността и мисията на детската илюстрация, за границата на пластичното в оформлението на книгата, за комуникацията художник – писател – читател.

Според артистичната концепция на Мила Попнеделева книгата трябва да носи естетическа наслада, да е балансирано живописна, синтетична като изказ и да съдържа елемент на изненада. „Венера Хипопотамска" е комплексен организъм, който цели да дарява нови знания и възможности за развитие на въображението. Ето защо се нарежда сред онези книги, чиято аудитория няма възраст. Книгата е концентрирана върху наглед обичайна история, поднесена забавно, закачливо и увлекателно. Хармонията, социалната адаптация, отношението индивид – общество, търсенето на любовта и проблемите на екологичното равновесие са примесени с елемент на игра, с възможност за размисъл или просто със споделена усмивка.
Мила Попнеделева умее да предразположи читателя и да задържи интереса му. С всички средства – цвят, ракурс, мащаб, детайл. Във времена, когато децата четат все по-малко, изкушени от достъпа до електронни устройства, тя съумява да ги привлече и провокира; дава си сметка, че прекият път към детската аудитория преминава през кратко, но интригуващо послание, многоцветни илююстрации и широко достъпна тематика.

Затова и в книгата всеки може да намери по нещо за себе си, да се разпознае в героите. В изданието авторката съчетава шеговит тон, общодостъпен проблем, универсални, близки до всеки човек усещания и същности и артефакти. Изконната роля на детската книга е да забавлява, но и да обучава и тук в ролята на писател и художник Мила Попнеделева хитро вплита артефакти. С идеята неусетно да накара децата, а и техните родители, да задържат интереса към историята на изкуството и отвъд страниците на книгата, тя генерира търсения, които да отправят читателите из необятното пътешествие на познанието плавно и магнетично.

В тази книга Мила Попнеделева съчетава на смислово и формално ниво универсално послание и динамични изразни средства. Проблемът за хармонията на личността е изявен чрез експресията на цвета и свободата на акварелния разлив. Злободневният детайл е предложен с шеговит тон, а чисто човешките търсения са представени ясно, детайлно и запомнящо се. Няма страница без илюстрация.

Това издание е от книгите, които те оставят без дъх, в очакване да разтвориш всичките им страници.
Мила Попнеделева те кара да поемеш посланието наведнъж – с увлекателен разказ и обилие от цветове тя разкрива безграничните контури на познанието.
„Венера Хипопотамска“ предлага на читателите един уж познат, но всъщност нов свят. Те попадат в увлекателните предели на експресивен подход и надникват неусетно в дебрите на историята на изкуството. На страниците на книгата се появява Вилендорфската Хипопотамка, усмихва се и Витрувианската Хипопотамка. Там се ражда и Венера Хипопотамска, а редом с тях се проектират въпроси като какво е праистория или пък кой е Витрувианският човек, какво рисува Ботичели, къде е неговата творба „Раждането на Венера" и още куп други. Отговора всеки е свободен да потърси сам. Важното е, че огънят на любопитството е запален.
Смислови групи: