Галерия (9)

13 август – 30 септември 2021
ГХГ „Борис Георгиев“, Варна

Варненското лято тази година преминава под знака на XXI Международно биенале на графиката, в което участват 239 чуждестранни и 70 български автори от общо 46 държави. Организатор на Биеналето е Галерията за графично изкуство в града с финансовата подкрепа на Община Варна. Наред с интереса към авторите от традиционни графични школи като тези на Япония, Китай, Тайланд, Тайван, Индия, Полша, Бразилия особено внимание привлякоха графиците от Венецуела, Виетнам, Киргизстан, Казахстан, Малта, които се превърнаха и в откритие за зрителите. От 665 графики от чужбина и България селекционното жури с председател Ирина Мутафчиева избра 471 за участие в изложбата. От тях журито (председател проф. д-р Аксиния Джурова и членове: Любен Генов, Владо Горески – директор на Международното триенале на графиката – Битоля, доц. д-р Деница Янева и Венцеслав Антонов) определи Голямата награда на Варна да получи Чакрит Лапаудомлоет от Тайланд. Специалната награда на Биеналето отиде при българския график Васил Колев (носител на голямата награда „Сирак Скитник“ от Националната изложба за изобразително изкуство през 2020). Представените в Биеналето негови творби са от цикъла „Крадец на гласове – Портрет на един приятел“, в които авторът интерпретира образи на свои близки, търсейки духовната им същност и психологични дълбочини на характера. А техниката на офорта и акватинтата, детайлността, която се постига чрез сухата игла, предразполагат към подобни търсения.

Три равностойни награди получиха Дебора Чапман от Канада, Камил Коцурек от Полша и Лиу Фу от Китай.Международното биенале на графиката се провежда от 1981 в град Варна. Още в самото начало Биеналето заявява международния си характер, като в журито винаги участва чуждестранен представител. Всяко издание на Биеналето е документирано в каталог. Графичният форум се провежда под патронажа на кмета на Община Варна, а организатори са Министерството на културата, Община Варна и Съюзът на българските художници.

+++

ЗА ВАРНЕНСКИЯ ВУЛКАН НА ИЗКУСТВОТО
 
В деня на откриването беше организирана и научна конференция „Варна – Вулкан“, посветена на известната артистична колония, помещавала се в сградата на някогашната фабрика за печки „Вулкан“ на ул. „Парижка комуна“ от 1976 до 2007.

„Никога нямаше да има Международно биенале на графиката във Варна, ако не бяха художниците от „Вулкан“, казват с днешна дата авторите, творили в едноименните ателиета.

Затова и избират именно деня на откриването на XXI биенале да ни припомнят какво се е случвало в изоставената фабрика, но и да поговорят за това от първо лице, като съвременници и свидетели на процесите в тази своеобразна лаборатория на визуалното изкуство.
Двигател на това неформално обединение – уникален пример за съжителство на повече от 70 творци от различни направления, е художникът Стоимен Стоилов. Сред авторите с ателиета там, голяма част от които именно графични, са Ванко Урумов, Владимир Иванов, Емил и Снежина Попгенчеви, Милко Божков, Димитър Трайчев, Георги Лечев, Мария Зафиркова, Венцислав Антонов, Володя Вълчев и много други.

Проф. Аксиния Джурова като изследовател, документирала голяма част от случващото се във „Вулкан“ в своята поредица „Изчезващата памет. Срещи по пътя“, разказа, че именно там много автори успяват да се изградят като стилистика, да работят встрани от политически ангажирания маниер, свободни и неограничавани от нищо и никого.
Варненският художник Владимир Иванов направи препратка с подобни обединения в Западна Европа от 70-те години на ХХ век, когато артисти се заселват в изоставени фабрики, за да творят и обменят опит. И именно този артистичен обмен е и най-важното, както казва Стоимен Стоилов:
„Вулкан“ беше емблематично място от живота на варненските художници, една умножена енергия. Творческата атмосфера беше чудесна, затова и остави знак във времето. Събирането на толкова художници заедно, контактите и възможностите да общуват, а и да обменят идеи в областта на изкуството, раждаха творчество.“
Весела Ножарова в своята книга „Въведение в българското съвременно изкуство 2012 – 2015“ посочва, че именно тази независима среда, която се е сформирала там, провокира и създаването на Биеналето на графиката във Варна от Стоимен Стоилов през 1981. Този формат наистина успява да утвърди града като място на новаторски идеи, които не само могат да се материализират в изкуство, но и да достигнат до своята публика. Защото не е тайна за никого, че именно графичното изкуство първо се освобождава и достига до международната сцена.

В рамките на конференцията бяха изнесени доклади на художници и изкуствоведи, които по един или друг начин са изследвали или са били част от „Вулкан“: доц. д-р Деница Янева, проф. Владимир Иванов, Димитър Трайчев, Румен Серафимов, Доротея Павлова и д-р Ирена Димитрова. Бяха представени фотографиите на Александър Николов от изложбата „Вулкан“ (същата, която бе показана в ГХГ „Борис Георгиев“ през май 2020 и авторът я дари на галерията) и графични отпечатъци, изработени в ателиетата на фабриката.
 

Смислови групи: