Галерия (4)

Ана Костова / Работно пространство / фрагмент

14 – 29 март 2019
галерия „Академия“, НХА

МЛАДИ ХУДОЖНИЦИ ПРАВЯТ ПЪРВИ КРАЧКИ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА СЦЕНА С МЕЦЕНАТСКИЯ ПРОЕКТ НА ТОДОР СТАЙКОВ

Когато по време на следването си започнах да се интересувам по-специализирано от меценатството и различните негови прояви в България, у нас имаше само няколко души, които можеха да бъдат наречени своеобразни поддръжници на изкуството. Повечето от тях бяха тясно профилирани към стари майстори, с някои малки изключения.

Развитието на бизнеса през изминалите 10-15 години създаде условия за

зараждането на именно такова меценатство, което е осъзнато, обмислено и информирано.

Такъв пример е проектът „Млади български художници“, иницииран от Тодор Стайков през 2015 г.

За пета поредна година Тодор Стайков – един от учредителите на Съюза на колекционерите в България и жури от утвърдени живописци и скулптори, посещават дипломните защити на студенти от Националната художествена академия и селектират творби за изложба. Тази година бяха избрани произведенията на петнайсет живописци (Марта Райхел, Георги Атанасов, Ана Костова, Ивелина Петрова, Драго Дочев, Явор Костадинов, Делиана Стоянова, Василики Драконтаидис, Ангеларий Димитров, Елена Велкова, Иван Петков) и девет скулптори (Десислава Досева, Вержиния Михайлова, Мартин Трифонов, Марк Бойчев, Анатоли Йончев, Елена Аначкова, Христо Антонов, Стефан Коцев, Никола Цветанов, Благица Здравковска, Яна Караманджукова-Добрева).

„Целта на този меценатски акт е създаването на колекция от най-младите, току-що завършили автори, чието развитие да се следи и подпомага занапред“ – казва Стайков. И допълва, че за него това е повече от една перспективна инвестиция; това е възможност да помогне и да бъде съпричастен към развитието на българското изкуство.

Платформата „Млади български художници“ цели не само да подпомогне младите в този първоначален момент на сблъсък с реалния пазар на изкуството извън ателиетата на Академията, но и да проследи тяхното развитие занапред, помагайки им за реализирането на индивидуални проекти, участия в изложби и пленери и други изяви. Както сподели проф. Станислав Памукчиев по време на откриването: „Тази изложба се опитва да ги направи видими“. И това е основният смисъл на меценатския акт на Тодор Стайков.

Галерия „Академия“ е събрала изключително разнообразни творби, в които се наблюдава както смелостта на вече изградения творчески почерк, така и опити за влияния от учители и кумири. Но всичко това е в рамките на нормално протичащия процес на търсене и съзряване на един художник – от плахото подражание към индивидуалността и разпознаваемостта.
 

Смислови групи: