Архитект Захари Илиев / Митрополията в Сливен, 1935 − 1939

Изложбата „Български архитектурен модернизъм. Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те години“ представя над 30 сгради от цялата страна от цитирания период. Тя се базира на над 4-годишна работа по изследване на модерната архитектура в България с проучвания на терен, архиви, библиотеки, интервюта с наследници и собственици.

Изложбата цели представянето на разнообразието в стилистиката на модернизма

– като типове сгради, като географски местоположения, като история. Една от основните идеи е да се покаже бързото проникване на новата „интернационална“ естетика на Модерното движение до всички точки на страната. Навсякъде – в София, Пловдив, Варна, Бургас, Казанлък, Кърджали, Сливен, Русе, Баня (до Карлово), Хасково, Габрово, Балчик и Ямбол – открихме образци от модерната архитектура от най-високо качество, дело на българските възпитаници на архитектурни училища в Германия, Австрия, Италия, Франция, Чехия и др. Представени са частни домове, апартаментни сгради, обществени сгради, както и по-слабо проучваните индустриална и религиозна архитектура.

Изложбата стана факт след като групата „Български архитектурен модернизъм“ получи съдействие от много партньори – архитекти, дизайнери, изкуствоведи и други, както и спонсорството на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет. Така изложбата бе представена в 8 града – Варна, Бургас, Казанлък, София, Стара Загора, Пловдив, Ямбол и Габрово, като селекцията от красотата на модернизма бе видяна от няколко хиляди души от април 2017 г. до днес.

Във всеки един от градовете изложбата бе съпътствана и от презентации от двамата автори. Лекциите бяха на различни теми, свързани с архитектурата на модернизма, предизвикателствата при проучванията и трудностите в опазването ѝ. Освен презентации бе организирана и образователна обиколка сред сгради в съответния град, които са строени в стилистиката на модернизма. Към изложбата бе издаден и каталог, който се разпространява в мрежата на книжарниците в страната. Изложбата и каталогът са двуезични – на български и английски.

Смислови групи: