Георги Божилов – Слона


(фотография: Фондация Георги Божилов-Слона)


Георги Божилов е първият носител на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ след прекъсването на конкурса през 1987.

Георги Йорданов Божилов, известен и с прякора си Слона, е роден на 13 юни 1935 в град Пловдив. През 1959 завършва ВИИИ „Николай Павлович“, специалност декоративно-монументална живопис в класа на проф. Георги Богданов. През същата година участва в Първото международно биенале на младите художници, проведено в Париж. От 1960 участва в общи художествени изложби на СБХ. Приживе прави над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина: в СССР, Турция, Полша. Заедно с Енчо Пиронков, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски, Христо Стефанов и Бояджана, Слонът е един от художниците от така наречената „Пловдивска школа от 1960-те“.

Основните му работи са в областта на кавалетната живопис, жанровете портрет, пейзаж и фигурална композиция. Създава и някои монументални приложни творби за институции в родния си град — стенопис в Народната библиотека „Иван Вазов“, мозайка в Централната поща, сграфито при Художествената галерия в Стария Пловдив, калкани. Носител е на награда на СБХ през 1964, званието „заслужил художник“ през 1979. През 1980 г. издателство „Български художник“ публикува книга на изкуствоведката Аксиния Джурова, посветена на неговото творчество.

На 30 май 2001, на 66-годишна възраст, Божилов загива в автомобилна катастрофа на път от Бургас за Царево, където е трябвало да присъства на откриването на своя изложба.

Галерия (4)