Магда Абазова и Васил Чакъров

За първи път приза се присъжда на двама автори. 

Магда Панчева Абазова е родена на 28.03.1923 в София. През 1948 завършва Живопис в Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов. Рисува пейзажи, натюрморти и портрети. От 1951 участва в Общи художествени изложби, окръжни изложби на жените художнички, в представителни изложби в Полша, Сирия, Турция, Бахамските острови, както и самостоятелна изложба в София (1972).

Получава от СБХ на ОХИ орден „Кирил и Методий“ – ІII ст. Магда Абазова е наричана „аристократката на българската живопис”. Картините й са създадени с изтънченост и висока естетическа култура, малко познати в нашата живопис. Дори най-абстрактните творби на Магда Абазова са ясно разбрани и обичани както от критиците, така и от публиката. В нейните произведения има модерност и пластичност, сдържаност и естетизъм.

Умира на 2 октомври 2011 година.


+++

 

Васил Чакъров е роден на 30 април 1934 в село Багренци, Кюстендилско но от 1961 живее в Самоков. Бил е учител по рисуване в Ярлово и в Самоков. Завършва учителския институт в Дупница. Работи като график, живописец и карикатурист. Член на СБХ от 1979. Участва в много изложби с цикли, посветени на живота на село. Има самостоятелни изложби в Кюстендил, София, Самоков, Пловдив. Участва в общи художествени изложби на СБХ, в Шесто и Седмо международно биенале на хумора в Габрово, както и в изложби на български художници в СССР, Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и други.