Бюлетин типове
image

Пътен хербарий. Изложба на Ралица Игнатова

Ралица Игнатова е художник с доказана креативна идентичност, освободен от комерсиалните стереотипи. Тя създава живописни творби като предизвикателство към интелекта, с ирония и съмнение в локалната сцена; като алтернатива на кавалетната картина в едно разширено поле за интерпретация, с динамични практики и визуални предизвикателства...
image

Разминаване. Изложба на Любомир Савинов

За разлика от предишните си изложби Любомир Савинов представя една камерна експозиция с произведения от 60-те и 70-те години на ХХ век във всички живописни жанрове. Селекцията и подреждането ѝ са изцяло идея на автора. Редуват се малки и големи формати в последователност, с пространство и въздух, помагайки на зрителя лесно да ги възприеме.
image

Изложба на Кирил Христов

Друга връзка между творческите периоди в живописта на Кирил Христов е стремежът и умението да се динамизира пластиката. Всъщност обаче не внушението на реалния сюжет е основно в динамичното въздействие на платното. Динамиката в тези творби рядко се създава само от движенията на участващите в сюжетното действие персонажи.
image

Фестивалът на съвременната керамика в социалните измерения на културата

Фестивалът на съвременната българска керамика се провежда за шести път. В него участват 44 автори. Както всеки път досега, той включва и почетни участия на изтъкнати български художници керамици от различни поколения. През тази година са представени проф. Ивана Енева и Иван Кънчев, може би най-яркият представител на новата генерация артисти керамици.
image

Стоян Илев – Картини в обертон

Стоян Илев представя новия си живописен проект под форма на изложба-сеанс „С увереност на сомнамбул“. Действието основно протича в десет картини. В тях антропоморфни същества, потопени във водата до нивото на очите, предизвикват разнородни връзки и смесени усещания.
image

Сътворението и двойствеността. За изложбата GENESIS на Юлиян Табаков

С представянето на Genesis в зала „Райко Алексиев“ Юлиян Табаков затваря едноименния цикъл изложби в същата зала, започнал с „Мигновения“ (2015) и „Портрет на умиращ титан“ (2021). Изложбата Genesis обединява седем произведения, вдъхновени от митовете за сътворението на света според Библията, и още седем...