Бюлетин типове
image

Небесни образи. Изложба на Надежда Кутева

Традиционните иконографски схеми са основата, върху която Надежда Кутева изгражда своя философски и емоционален възглед за вековните им връзки с българската народопсихология, с празниците, обредите и тези на съвремието. В тях умело, с характерната за творчеството ѝ образна убедителност тя вплита редица нови елементи, символи, вметки и сюжети като знаци на нашето време.
image

Пътуването като вдъхновение. За изложбата „Един ден в картини“

Пътуването на група художници от секция „Монументални изкуства“ в Мелник е претворено в картините им, подбрани и обединени от куратора и участник в изложбата Венера Константинова под мотото „Един ден в картини“.
image

Достойни за портрет. Изложба на Владимир Аврамов

Владимир Аврамов е художник, чието творчество се развива в две различни посоки – от една страна, стенописи в сакрални пространства, съобразени с канона и заданието на инвеститора, и от друга – собствено артистично поведение с ярка индивидуалност и присъствие.
image

Уроци по хармония. Йордан Парушев

Фондация „Йордан Парушев“ и галерия „Арте“ със съдействието на проф. Станислав Памукчиев открояват контурите на образа на Йордан Парушев чрез балансирано селектирана препратка към творческото му битие. Без претенции за изчерпателност „Пренасяме живота“ маркира доминантната роля на хартията в артистичната еволюция на художника.
image

47. Национална изложба на карикатурата / 2022

Традиционно изложбите на секция „Карикатура“ се откриват на 1 април в изложбените зали на СБХ. Заради ковид кризата през 2021 46. издание се проведе по изключение в НДК. Но 47. издание се завърна в СБХ, в голямата зала на Шипка 6.