Бюлетин типове
image

Пепел и прах. Изложба на Бисера Вълева и Орлин Дворянов

Тези експозиции се реализират две години след хрумването и първоначалната идея, когато и светът, и художниците бяха различни. Пандемията промени представи и пространства, предизвика събития, катализира емоции, разруши чакани и установени ритуали. Но замислените преди две години рисунки успяват да съхранят заряда и посланието си. Две отделни изложби на двама автори, с общо заглавие, са част от проект „АРТелие“ на Катедра „Визуални изкуства“.
image

Quo vadis, homo sapiens? Изложба на Марио Николов

В тази експозиция са събрани цялата тревога на Марио, цялата му критична мисъл, но и носталгия, всичките му екзистенциални въпроси и желанието му да намери техните възможни отговори. Има го осъзнаването, че настъпва сериозна промяна в света. Има го и стъписването пред едни неприемливи, различни от истинските, хуманни норми...
image

Пленер „Боженци“ 2022. Въздействие върху публиката и регионалната култура

Пленер „Боженци“ е една от традиционните активности на екипа на Художествена галерия „Христо Цокев“. В нейното реализиране тази година участват редица институции, с чието партньорство пленерът е в значително разширен мащаб. Артистичният състав на изданието от 2022 включва художници от четири страни: България, Румъния, Великобритания и Норвегия. Всеки от тях е носител на специфични регионални идеи, похвати, аналитичност.
image

Х международно триенале на сценичния плакат 2022

Десетото издание се отличава от всички предходни не само защото юбилеят предразполага към ретроспекции и прогнози, а и защото последните три години подложиха на изпитание гражданската и творческата чувствителност на плакатиста, а мотото на десетото триенале „Силата на плаката“ явно откликна на тези нагласи. Пандемията и войната в Украйна оставят отпечатък върху представените произведения, разширяват обхвата на форума и потвърждават възгледа, че светът е сцена, а плакатът нейно огледало.
image

Зони на контакт

В четвъртото издание на проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“ взеха участие 16 възпитаници на Националната художествена академия (НХА), обединени от темата „Вътрешно спасение“. Конкретен повод дадоха два юбилея – 125 години от създаването на Рисувалното училище и 50 години от създаването на специалност „Изкуствознание“.
image

Път през времето и паметта в изложбата „Без мото“ на Генчо Накев

Изложбата на Генчо Начев включва 15 работи, създадени специално за пространството на галерия „София прес“, които изграждат монолитен визуален разказ за настроения и спомени (както собствени, така и скрити в колективната памет). Авторът ни повежда по места, които маркират неговата лична топография.