Бюлетин типове
image

Константин Костов за изложбата „Биографично“, СБХ

Вероятно не е прието или се възприема за трудно, дори за необичайно, художникът сам да контекстуализира произведенията си, а какво остава да ги определя, но аз ще направя своя опит като ключ към тяхното разбиране именно в контекста на изложбата на секция живопис „Биографично“ .
image

Дина Стоев за изложбата „Биографично“

Аз не открих в тази изложба същата надежда, която усетих, когато четох идейния текст – че има нещо дълбоко споделено, което ни кара да реагираме. Самият факт, че бях изненадан от това, е личен повод за размисъл… ценен сам по себе си.
image

На „Шипка“ е прекалено спокойно

Известно е, че от живопис са изкушени съюзни членове буквално от всички секции на СБХ – графици, скулптори, приложници, реставратори, дори критици и т.н. Това е всъщност чудесен повод тази обща изложба да се превърне във впечатляващо тържество на живописта, в културен акцент за София, пък и за цяла България. Такава изложба е повод да се призоват художниците за активно участие.
Рафи Шехирян / без заглавие

Художникът философ Рафи Шехирян

Творчеството на Рафи Шехирян е почти непознато тук. Със съпругата Галина Делиева-Шехирян бягат през Желязната завеса, 1990 стигат в Ню Йорк. От 10 години Рафи не е сред живите и това придава допълнителна стойност на ретроспективната изложба във Варна, с линеарното изящество и философска вглъбеност на неговите „чертежи“.
Галина Шехирян / от изложбата

Одухотворените материи на Галина Шехирян

С дървени пластики, прераждащи стари битови предмети в обекти със символно въздействие, Галина Шехирян става новатор през 1980-те тук. В Ню Йорк набляга на художествената стъклопластика и си изгражда репутация в американските галерии и артфоруми. Напоследък е често в България и съчетава живопис със стъкло.
Реалният музей / от изложбата

Реалният музей

Изложбата дискутира мястото на музея като институция в една много динамична среда. Ако доскоро дигитализирането на изложби и колекции, онлайн достъпът до тях и виртуалните турове бяха съпътстващи музейни дейности, то в променящите се условия днес те се превръщат в основни.