прес СБХ
Галерия (3)

Кадри от творческия процес по време на пленера

1 – 15 юни 2019

В Арт център – Илинденци, община Струмяни, се проведе първият етап от проекта „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“. В него взеха участие Красимир Методиев, докторант във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, и студентите от НХА Добромир Бонев, Елена Гуглева, Димитър Николов и Кремена Жобова. Сред единствения по рода си Скулптурен парк в България и внушителната колекция на български и чуждестранни скулптори младите автори работиха по тема „Каменна пластика“, като част от творческата задача бе да се потърси

синтез на пластичните обекти с естествената среда на Скулптурния парк и неповторимите природни дадености.

Под ръководството на своите преподаватели проф. Стефан Лютаков и доц. Цветослав Христов те имаха възможност да приложат на практика усвоени по време на академичното си обучение знания в условията на една реална творческа задача, експериментирайки с различни техники и похвати в интерпретацията на традициите на каменната и орнаменталната пластика по нашите земи.

Създадените по време на творческата резиденция произведения ще бъдат експонирани в откритите пространства на Арт центъра от 15 юни до 15 юли 2019 г., а през месец ноември ще бъдат представени в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“ в партньорство с фондация „Арт център – Илинденци“, Националната художествена академия и Съюза на българските художници.

Смислови групи: