Мирена Златева / от изложбата

 
Проектът ULTRA на Мирена Златева в „Аросита“ (26 януари – 9 февруари 2018 г.) е създаден специално за вътрешния ритъм, с който разполага пространството на галерията. Мирена е от авторите, които работят в различни области, от медалната скулптура, пластиката и инсталацията до бижутерията, към която винаги е изпитвала страст. Всичките ѝ изложби са многопластови и с философски подтекст. В голяма част от тях присъства идеята за съвместяването на различни смисли, смесването на няколко гледни точки, които тя изгражда и комбинира с различни материали. Доказателство за това е и настоящият ѝ проект ULTRA, създаден с изключително отношение към формата и детайла и обвързването му с цялостната визия на пространството.

С творбите си Мирена Златева обича да предизвиква, да поставя риторични въпроси,

да задава необичайни посоки и да ни провокира.

В изложбата в галерия „Аросита“ тя е изградила един цялостен визуален код, който разглежда проблема за бижуто като средство за себеизразяване.

В случая тя избира спецификата и защитната функция на средновековната ризница (сплетена от малки метални халки), за да я превърне в ювелирно творение. Авторката ни представя един съвременен многопланов поглед към темата.
За цялостното внушение на изложбата допринася и различният ракурс и поглед, който авторката постига с помощта на фотографията и концептуалното поднасяне на темата.
За Мирена Златева интерпретацията и наслагването на модули и символи води до една от нейните любими теми, както тя се изразява – „аз създавам форми за тяло“. Фокусът в този проект е насочен точно в тази посока. Избраните обекти в него създават една безкрайност, интерпретират функцията, изследват границите и преосмислят ролята на съвременните бижута.

Смислови групи: