Светломир Мариновски / Следи от предишното царство

14 ноември – 1 декември 2018
Галерия „Финес“, София

От две години работя върху цикъл живопис, който озаглавих „Припомняне“. От уроците на Учителите приех необходимостта да търся нови форми и значения на миналото.

Спомням си, завладян съм от интимни пространства, предпазени от чуждия поглед. За тях няма минало, не искат бъдеще, защото отговорите са многобройни и различни. Те желаят наслада и сигурност.
В композициите присъстват зоо- и антропоморфни тела и предмети,

свободни от конкретна събитийност или персонификация,

тръгнали откъдето и откогато и да е, прозиращи в сянката на желанието. Подредени от някого или разпръснати по волята на случая каменни плочи, съдове, плодове и зверове, понякога с озадачаващи форми, усетени като в натюрморт, интериор или пейзаж, на пиедестал или долу, в сянката, обвързват видимостта на предметния свят.

Оскъдната светлина ми напомня за нещо случило се. Редувам петна, прозрачни и плътни, сгъстени, с динамични, жестови, силови линии. Разчитам и на случайността, защото е изобретателна.

Надявам се на тълкувания, далеч от абстрактното. По-скоро на телесни или неволни представи, спомени и пентименто, синхрон на наслоеното в едно илюзорно пространство.

Смислови групи: