Галерия (1)

Десислава Минчева / Портрет (детайл)

7 – 25 ноември 2018
галерия „Сезони“

Не са много творците, които се посвещават на портрета. Особено в наши дни. По ред причини. Като жанр портретът не е за всеки. Той изисква вглъбяване, отговорност, концентрация, виртуозно владеене на рисунка и конструкция, както и способност да превърнеш личното в универсално. Десислава Минчева от десетилетия съсредоточава творческата си енергия в полето на този жанр. В столичната галерия „Сезони“ тя представя експозиция от портрети.

Нейните произведения не се разглеждат – те се преживяват. Макар да са само 22 на брой, картините насищат пространството – в пряк и в преносен смисъл. Платната са големи по размер и това обуславя необходимостта от дистанция и простор. Тяхното въздействие върху зрителя е концентрирано. Те изпълват интериора като емоционално излъчване с комплекс от асоциации.

Художничката се вглежда в човешката душа отблизо, с откровеност и пределна конкретика.

Любовта към детайла, пристрастието към рисунъчното начало,

брилянтното поднасяне на формата намират израз в съзерцателни, дълбоки, изящно нюансирани и силни по въздействие платна. Професор Десислава Минчева показва лица и фигури, но това не са обикновени портрети, това са портрети-състояния, изведени от рамката на персоналната прилика. Картините изискват дистанция за възприемане, тишина за осмисляне и вглъбяване за въздействие. Десислава Минчева работи мащабно, монументално, като използва конструктивна, пределно изразителна рисунка и балансиран колорит. Използваните от нея гами и цветови съчетания са меки, плавно преливащи се. Картините ѝ респектират с професионално майсторство, с дълбочина на интерпретацията на мотива. Платната носят усещане за стабилност, за хармония и равновесие, което ги прави силни, уплътнени с асоциации и запомнящи се.

Портретите на Десислава Минчева не са просто лица. Дори когато рисува един и същ модел, тя създава различен образ – всяка картина улавя нови черти, емоции, дори светове, отразява същността на изобразеното.

Смислови групи: