Галерия (9)

февруари – март 2018
Национална галерия Квадрат 500, зала 19

Творците притежават благословията да останат завинаги сред нас благодарение на своето творчество. След края на тяхното физическо присъствие тук, в земното им битие, остават следите на изкуството, което са създавали приживе и то вечно напомня за тях, не давайки възможност да останат забравени. Такъв е случаят и с Йордан Парушев (1958 – 2011), автор, надарен освен с талант и с неуморим хъс за работа, за създаване на изкуство, и то не какво да е, а изкуство, дошло от дълбините на душата му, преживяно, осмислено и носещо послание. Загубата на Йордан Парушев е огромна, но произведенията му са тук, за да напомнят, че той все още пламти сред нас и осветява пътя на изкуството със своята артистична дейност.

Йордан Парушев / Зиг-заг, 2008, 160 х 80cmПрез 2018 Йордан Парушев трябваше да чества своя 60-годишен юбилей. Той се състоя, но за съжаление на него липсваше художникът. Събитието бе отбелязано с изложба, озаглавена „Следи“, в зала 19 в „Квадрат 500“ и откриването събра близки, колеги и приятели на художника. Изборът на пространство не е случаен, имайки предвид сакралната атмосфера на залата, а творбите изглеждат като част от самия интериор, една невероятна симбиоза между пространство и произведения, която допълнително засилва емоционалното въздействие на изложбата.

Селекцията от 52 творби, включващи платна, пластики и асамблажи, няма ретроспективен характер, но представя

едни от емблематичните творби на автора,

както и част от последните му произведения. Погледната цялостно, експозицията предлага една визуална феерия за сетивата, естетически издържана, деликатна в своите цветови решения и същевременно изключително динамична като фактура. Йордан Парушев е от авторите с ярък индивидуализъм и това красноречиво прозира в творбите му. Новатор в технологично отношение, той използва хартията по толкова майсторски начин, че трудно бихме разчели буквално наслоените пластове върху платната или претворени в различни триизмерни форми. Хартиените късове заживяват в друга роля върху плоскостта. Те греят със собствената си цветова характеристика, без да бъдат допълнително обагрени от автора. Монохромни и деликатно нюансирани пастелни тонове се разливат по повърхността изключително балансирано и нежно, създавайки усещане за допир от полъхваща топлина, за спокойствие и безметежност. В контраст с цялата тази цветова утопичност се явява изключително динамичната фактура, в която присъстват наслоявания и отнемания, гладкост и грапавина, създаващи усещане за вътрешно напрежение, за драматичност. Контрастното противопоставяне на цвят и фактура балансира творбите и създава завършеност в пластично отношение. Няма недоизказано, всичко е разказано в цвят и форма, абстрактните образи ни отвеждат в един дълбоко философски свят, свят на историческо минало, на артефакти, закодирани в дълбоките пластове на битието. Застанали пред платната, се пренасяме мислено в друго измерение, пропито от спомени за нещо далечно, нещо случило се там и тогава, оставило трайна следа и отлетяло.

  • Йордан Парушев / Навярно сте забравили, 2010, 135 x 135cm
  • Йордан Парушев / Отвъд, 2010, 135 x 135cm
     


По виртуозен начин Йордан Парушев заблуждава зрителя за материалната същност на своите творби. Хартията имитира различни текстури като метал, дърво и камък. Пластиките създават впечатление на монолитни и изящно изваяни форми, а същевременно носят лекотата и въздушната материалност на хартията. Много любопитен елемент от експозицията са асамблажите, които под стъклото разкриват една друга вселена, един магичен свят от виртуозно аранжирани предмети. Тези ювелирни приказни кутии за спомени отново ни отвеждат отвъд реалното тук и сега, карайки ни да усетим аромата на сладките моменти от онова далечно, отлетяло минало, което остава завинаги в нас.

Красив е бил и е светът на Йордан Парушев, свят, изпълнен с любопитство към живота, смислен, целенасочен, ползотворен, свят, озарен от любов и страст към това да създаваш изкуство, целенасочено, естетически и пластически издържано. Йордан Парушев е от вечно търсещите, от работещите автори, които имат нестихващ интерес, любознателност и желание за надграждане, за натрупване на интелектуални пластове. Тази многослойна палитра от качества се отразява в цялостното му творчество.

Йордан Парушев / Сърцевина, 2007, 240 х 100cm
Трудно е да се пише за Йордан Парушев в минало време, изключително богатото му творчество съчетава в себе си широк и неизчерпан все още диапазон за размисли, анализи и диалози и в чисто техническото реализиране на творбите, и в тематично, и в пластично отношение. Йордан Парушев има специално и значимо място в развитието на съвременния художествен живот в страната ни, новатор и същевременно диктуващ естетически принципи в изкуството. Автор с впечатляваща творческа биография, отдаден на работата си, създаващ изкуство с плам и емоция. Цялата тази богата душевност на автора струи от творбите му, те са онази неделима част от него самия, която днес ни напомня за личността на Йордан Парушев – чиста, естествена, интелигентна.


Таня Станева


+++


Можете да посетите официалната уеб страница на Фондация Йордан Парушев

тук

Смислови групи: