Галерия (16)

9 – 30 май 2023 / панорамна зала на новия корпус на НХА, София

11 – 30 май 2023 / „Магазия 1“, филиал на НХА в Бургас

 

По покана на Международното триенале на сценичния плакат през май у нас пристига един от най-влиятелните плакатисти – Петер Поч.

Програмата му включва две изложби, отворени ателиета, творчески работилници, презентации, срещи със студенти, ученици и колеги. Повечето инициативи са концентрирани в основния партньор на проекта – Националната художествена академия (НХА).

Групирани тематично, плакатите формират следните две колекции: „Социални плакати“, експонирани в панорамната зала на новия корпус на НХА в София от 9 до 30 май 2023, и „Плакати за културни събития“, изложени в „Магазия 1“, където е и филиалът на НХА в Бургас, в периода 11 – 30 май 2023. Представянето на изложбите в присъствието на техния автор е повод за поредица образователни инициативи. Освен активностите в духовните и физически пространства на НХА в София и в Бургас Петер Поч ще се срещне и с преподаватели и възпитаници на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Плакатите на Петер Поч изразяват неговата творческа, политическа и социална позиция на ангажиран художник, те създават неповторим диалог със зрителя и заживяват самостоятелен живот на художествени произведения, по-дълъг от продуктите или събитията, които рекламират. Неговите произведения, изградени чрез предварително скулптирани фигури и цели сложни композиции, са белег на автентичния му почерк и го поставят сред най-влиятелните имена в света на плаката.

Чрез своето изкуство Поч успява да коментира сериозно и задълбочено

социалната и особено политическата ситуация в Унгария и Източна Европа.

За него плакатът е огледало на реалността или катализатор за промяна. Творбите му, фокусирани върху значими социални проблеми, са честни до крайност и безкомпромисни в своите образи-присъди.


В плакатите си Поч развива една много лична и нетипична иконография, населена от зооморфни същества, животни, растения, знамена и капани за мишки, демони и мъченици, моливи и колесници, лалета и цигари, статуи и кръстове... Скулптирани и ръчно оцветени, всички те се преливат, разменят местата си и се превръщат в мощни символи с цялостно въздействие и неповторима индивидуалност.

Петер Поч е визуален драматург, който населява плакатите си с герои и драми, истории и сложна система от символи.


Поч избира да се занимава с теми, които го подтикват да изрази личното си мнение и позиция. Техниката на остроумната, гротескна и понякога болезнена импровизация, която е част от характера му, се проявява в темите и изображенията му. Въпреки че използва широк набор от решения, той е майстор, чието творчество може да бъде безпогрешно разпознато.

 

Петер Поч е роден през 1950 в Печ, Унгария. Дипломира се през 1971 като дизайнер на златни и сребърни изделия. От 1972 работи като графичен дизайнер, създавайки предимно културни и някои комерсиални плакати. От 1980-те години създава и изрично политически плакати. Като свои духовни учители определя Хенрик Томашевски, Валдемар Швежи и Дьорд Конечни. През 1991 създава собствено ателие. През 1997 получава унгарската награда за изкуство „Михали Мункачи“. През 2008 основава „Унгарската асоциация за самотата на плаката“. Организирал е повече от 50 самостоятелни изложби и е носител на 35 национални и международни награди, изнасял лекции по цял свят, редовно е канен като участник в международни симпозиуми по плакат. Редовен участник в Триеналето в София и един от членовете на неговото международно жури.

Гостуването на Петер Поч в България е белязано от неговия щедър жест да дари на Международното триенале на сценичния плакат 130 свои плаката.

 

Албена Спасова

+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 02/ 2023, с. 68
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:

Смислови групи: