Галерия (10)

август 2022
галерия „Академия“, София

В последните дни на август в галерия „Академия“ по традиция се състоя детска изложба с най-добрите произведения, сътворени по време на едномесечния проект Лятна академия за деца и ученици (ЛАДУ) към НХА. Тази година тя беше посветена на 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора и 25 години от излизането на първата книга от поредицата за Хари Потър.
ЛАДУ / Лятна академия за деца и ученици / НХА, 2022


За тринадесети път в НХА – София и за четвърти път в НХА – филиал Бургас се проведе Лятна академия за деца и ученици – утвърден и обичан проект на НХА, Фондация „Св. Пимен Зографски“, Столична община и Община Бургас, чиято цел е да приобщава децата към изобразителното изкуство чрез творчество. За два месеца повече от

1000 деца рисуваха – в ателиетата, на пленер, в музеите,

моделираха, общуваха с изкуството и бяха щастливи. Оригиналното в концепцията на ЛАДУ е, че с децата работят много млади художници – студенти и възпитаници на Художествената академия. Екипите в Бургас и в София сториха чудеса, за да усетят децата радостта от творчеството. В ЛАДУ младите артисти придобиват интензивен практически опит за педагогическа работа в неформални условия и също се учат от детската спонтанност. Деца и младежи творят заедно.ЛАДУ / Лятна академия за деца и ученици / НХА, 2022ЛАДУ има многопластовата структура – формообразуващ е творческият пласт, който си взаимодейства с образователен, експериментален, възпитателен и общокултурен. Проектът обхваща един месец от лятната ваканция на децата, като го организира и обогатява по забавен и вдъхновяващ начин. Децата с вълнение навлизат в ролята на студенти и изпълват ателиетата на академията с весела глъчка, ярки цветове и форми. Децата в Бургас имаха възможност да избират от 10 ателиета, а в София – от повече от 20. Това са класическите: Академично рисуване, Живопис, Графика и Скулптура, също Плакат, Книга, Комикс, Калиграфия, Икона, Витраж, Керамика, Текстил, Кукли, Дизайн, и по-специалните: Еколандия, Рециклиране, 3Д картички с кауза, Хералдика, Анимация, Компютърна графика, Ръчна хартия, Ебру и ексклузивното Ателие за магия, посветено на любимия Хари Потър. В уъркшоп програмата поканихме артистите Станка Уша Цонкова с уъркшоп „Рисуваме със светлината“, „Полет над солта“ с Биляна Дешева. Децата откриха ръчната хартия със Златка Андреева и древната техника ебру с Анжела Минкова. Световният аниматор Владимир Тодоров представи пред смаяните детски очи последните си авторски анимационни филми. Това беше и първата прожекция на филма „Мечтателят“ в България. Имахме и три хепънинга: „Да си направим дъжд“, „Рисуваме по Майстора“ и „Мистерията Хари Потър с магьосническо ревю“.

Лятната академия за деца и ученици към НХА има и

непрестанно развива своята формула и мисия.

Тя е оригиналът. Чудесно е, че вече имаме много последователи. Нашите постижения са публично достъпни за всички. ЛАДУ е банка за идеи за ръководители на школи и учители по изобразително изкуство. Радваме се, че сме полезни. Всички деца го заслужават. Другото, което ни изпълва с гордост, е и фактът, че деца – участници в първите летни академии, които са открили таланта си при нас, завършиха средните художествени училища, вече са студенти в НХА и, разбира се, учители в ЛАДУ. Те се завърнаха там, откъдето са тръгнали. Кръгът се затвори.


Мария Ландова
автор и ръководител на проекта ЛАДУ към НХА


+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 04 / 2022, 68 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук:


Смислови групи: