Галерия (1)

Мария Малинова / Общество

Тринайсет млади скулптори от Националната художествена академия, главно от ателието на проф. Ангел Станев, дават своето начало за 2018 г. в пловдивската галерия „Резонанс“ с изложба от проекта „Младежки Резонанс“.

Нови и смели артистични експерименти, преплетени с младежки ентусиазъм,

както и с търсене на собствен артистичен почерк, нестандартна гледна точка обединяват младите творци.

Изложбата представя скулптура, инсталация и рисунки на Благица Здравковска (Македония), Валентина Шарра (Италия), Галя Благоева, Елена Аначкова, Елина Симеонова, Илия Владимиров, Мария Малинова, Никола Цветанов, Светлин Демирев, Теодор Добрев, Христо Антонов, Христина Дренска – Тита, Яна Караманджукова.

Творбите са придружени от текстове, избрани от младите автори, импониращи на тяхното творчество, и ние можем да се докоснем до мъдростта на Гео Милев, Сирак Скитник, Умберто Еко, Пол Гоген, Херман Хесе и др. Неповторим диалог между художник и писател, своеобразно преплитане между две изкуства, поводи за размисъл… Среща с друг творец, който оставя и препраща наблюдения, мисли, задава въпроси, дава поводи за размисъл, „поле за осенения“!

„Осенения и размисли“ – отлично избраното мото на изложбата ни препраща към вечния размисъл за същността и ролята на художника, към взаимопроникващите идеали и екзистенциални въпроси, към „вечните начала и проблеми“ на изкуството, към изворите на креативността. И ние сме свидетели на смелост и вдъхновение за произведения в по-голям мащаб, които организират и пренареждат пространството с неповторима жизненост. Абстрактни, минималистични като изказ и форма и с младежка свежест, произведенията на младите скулптори провокират въображението и дават своето съпричастие на всяка „непоправима“ творческа личност… Но най-точните думи можем да открием в напътствията от дневника на Пол Гоген: „Един съвет: не копирайте прекалено много от натура. Изкуството е абстракция, извличайте я от природата, като я съзерцавате, и мислете повече за творчеството, отколкото за резултата. Единственият начин да се въздигнем до Бога е да правим като нашия божествен Учител – да творим.“

Смислови групи: