Галерия (2)

14 декември 2021 – 7 януари 2022
галерия-книжарница „София прес“

Пет художнички – Игната Василева, Мария Райчева, Елена Георгиева, Петя Денева и Румяна Русинова, акцентират на красотата на столицата, като избират градините на София за свое вдъхновение. Според петте художнички красотата е стаена навсякъде и може да бъде открита отвъд контекста на забързаното ни ежедневие. Експозицията съчетава 30 творби живопис и скулптура и има единна визия въпреки индивидуалните послания. В изложбата са претворени

конкретни кътчета от София

и всяка картина има локация-вдъхновение.

Игната Василева отдавна се инспирира от градините. С виталност и експресивност тя претворява срещата си с макове и тигрови лилиуми, които вижда на тротоара. За нея градината не е задължително параден градски парк. Художничката овеществява в картини неочакваната ежедневна красота, която невинаги забелязваме.

Елена Георгиева отразява сезонната трансформация на природата в различни зони от София. С пиетет към вариациите на колоритното въздействие тя изобразява и балансираната хармония в грижливо аранжирана японска градина в хотелски комплекс, и буйната дива красота в Южния и Ловния парк. Петя Денева се интересува от динамиката на светлината. Всичките ѝ платна са пълни с жизненост, светлина и енергия – тя е омагьосана ту от блатата в Южния парк, ту от гората на Борисовата градина. Мария Райчева се вдъхновява от смълчаните дворчета и от простора на Борисовата градина. В платната си тя залага на експресия, мащаб и ритъм. Едри, виртуозно градени цветя създават усещане за близост и виталност. Румяна Русинова допълва усещането за феерия и тайнствена красота с изящните като мащаб и изработка кавалетни пластики. В отношението към детайла се крие и кодът на вдъхновението ѝ.

Оазис на красотата или бягство от делничната суета,

градината е спасение. Тя може да бъде не само в големия парк, може да е навсякъде – в задния двор на малка къща, край бордюра на смълчана уличка, близо до оживен булевард или в комплекса на кокетен хотел. Всяка от авторките открива чара на градините по свой начин, като намира онези лица на София, които привличат и носят усещане за хармония и приказност.

+++


Публикацията е от Бюлетин на СБХ, Брой 5 / 2021, 50 с.
Целия брой можете да разгледате и прочетете тук

Смислови групи: