Галерия (6)

Вера Пенева / от изложбата

7 октомври – 7 ноември 2021
ХГ – Добрич

Вера Пенева откри своята 13-а самостоятелна изложба през октомври в Художествената галерия в Добрич. Експозицията събра повече от 40 творби – арт обекти върху дървена основа, колажи, акварели, скулптури.

Когато Вера ми каза, че е нарекла новата си изложба „Кутия за спомени“, неизбежно се замислих какво ли има в нейната кутия. Или какво е имало в нея, което е вдъхновило художничката да създаде всичко, което е събрала в залата на Художествената галерия в Добрич. И се изкуших да я попитам. Но първо си представих моята кутия със спомени от детските години, пълна със съкровища от пътувания, от специални дни, в които ми се е случило нещо хубаво, или пък от такива, в които не е… Колекция от салфетки, опаковка от дъвка, билет, писма от отдавна забравени приятели, дневник… Скъпоценности от миналото, които пазят спомена за нещо важно.

В кутията на Вера откриваме това, което художничката е преживяла и което я вдъхновява да твори.

„Има цял град, къща, кукли, игри на „Дама“ и „Не се сърди човече“, хора, изгубени приятели, пътища за някъде, море и делфини, котки, несъстояли се срещи, смях, истории, за които не искам да си спомням, и други, които подреждам най-отгоре…“

С тях тя разказва истории чрез

характерното за нея колоритно майсторство, фактурните експерименти

и декоративните изразни средства.В творбите си тя винаги търси триизмерното, релефа, който постига чрез различни похвати от колажа, използвайки материали като въжета, прежда, пирони, хартия. Тези търсения са особено засилени през последните две години, когато Вера започва да използва дървена основа за своите колажи и така те въздействат като скулптурен обект. Тя споделя, че работата с този материал ѝ доставя изключително удоволствие, защото той ѝ разкрива необятни възможности за интерпретация чрез дълбаене, рязане, пробиване, лепене. Това за мен не е случайно, тъй като тя е скулптор по образование, а усетът към триизмерната форма и присъствието на произведението в пространството е нещо, което остава водещо завинаги.

Вера Пенева / от изложбата


В изложбата си Вера Пенева остава вярна точно на тази линия в своето творчество, която я увлича към триизмерния обект. В „Кутия за спомени“ отново откриваме и етнофолклорните послания, от които винаги е черпила вдъхновение, декоративните и стилизирани изображения или скритите препратки към детското творчество. Този стил тя показа и в предишната си изложба в София през 2019 в „Проджект лаб“. Но днес тя е успяла да го надгради, така че да създаде творби, в които колажът се преплита с живописта и си взаимодейства с нея в едно цяло, създавайки впечатляващи декоративни образи – пейзажи, композиции и други.

Вера Пенева казва, че всичко може да я предизвика да рисува – и добро, и лошо. Затова и творчеството ѝ е толкова разнообразно, непосредствено, заредено с енергията на един истински творец. За нея ограниченията не съществуват и тя е в истинския смисъл на думата интердисциплинарен художник, защото еднакво добре владее живописта, изграждането на формата в материал, компютърната графика. Именно тази способност да работи без жанрови и стилови ограничения дава на Вера свободата да експериментира и да създава изкуство.

Румена Калчева

Смислови групи: