Борис Петров

Марина Гарелова / Терорист

14 – 31 март 2019
Регионален етнографски музей – Пловдив

В Регионалния етнографски музей в Пловдив – градът на художниците, почти 20 години се провежда престижното международно биенале „Майстори на карикатурата“, в което вземат участие художници от петте континента. Марина Горелова е редовен участник в този конкурс и притежател на почетното звание „Майстор на карикатурата“ през 2015 г.

Название на експозицията е българската пословица „Който се смее, дълго живее". Тя максимално точно предава идеята на изложбата, подчертавайки важната роля на хумора, който е толкова необходим за всеки човек в нашия нелек живот.
Показани са 44 творби, създадени в различни периоди от творческата дейност на Марина Горелова. Голяма част от тях са представяни на международни изложби в Румъния, Хърватия, България, Босна и Херцеговина, Корея, Кипър и други страни, а някои са отличени с награди на международни конкурси и фестивали на карикатурата. Рисунките са разнообразни по тема и техника на изпълнение. Карикатурите на Марина Горелова са „изключително наситени, цветни, любопитни“, отбеляза доц. д-р Ангел Янков, директор на РЕМ–Пловдив, на откриването на изложбата. Художничката предава всички оттенъци на комичното – от тънката ирония до гротеската. Остроумните сюжети, изразителните образи и динамичните композиции създават особена атмосфера на непринуден хумор, като провокират мисълта и повдигат настроението.

Изложбата включва хумористични и сатирични рисунки, както и философски карикатури.

В творбите „Богати и бедни“, „Подаяние“, „Кой ще победи“, „Терорист“, „Спасяване на Земята“ и др. през обектива на карикатурата Марина Горелова привлича вниманието на зрителите към важни въпроси на съвременноста. Това са социално-икономически проблеми, заплаха от тероризъм, глобални екологични бедствия. Художничката показва несъвършенството на света, подтиква ги да мислят, да се тревожат. Рисунки повдигат важни проблеми в лека форма и предизвикват усмивки, позитивни емоции и добро настроение. Художничката използва туш, молив, акварел, пастел, гваш, за да прави живи и ярки образи.

Марина Горелова разсъждава: „Когато вземам в ръка молива, аз се стремя да накарам човека, уморен от проблеми, като погледне моите рисунки, да се усмихне и се отърси от тежестта на своите грижи. И проблемите да му се сторят малко по-малки, смелостта му да порасне повече, а всичко, което го е тревожило и огорчавало, в крайна сметка да се развие благополучно. Защото смехът, както се знае, активизира жизнените сили, а народната мъдрост гласи: „Който се смее, дълго живее!“

„Изложбата на Марина Горелова е културно събитие, което се вписва в мисията на Пловдив като Европейска столица на културата“, каза акад. проф. Димитър Димитров – почетен председател на Дружеството на пловдивските карикатуристи.

Смислови групи: