Кирил Манов
Галерия (1)

Богомил Живков / Приказка за стълбата

19 октомври 2018
ХГ „Любен Гайдаров“, Перник

В празничната програма за Деня на град Перник, 19 октомври 2018 г., със своята висока художествена стойност и привлекателност се откроява изложбата на двама от най-изявените съвременни български творци – Майя Горова и Богомил Живков. Те не се нуждаят от представяне, защото талантът им и техните творчески успехи отдавна са известни в нашия град, в страната и чужбина.

Перничани винаги са имали взискателно отношение към изкуството и културата и затова Майя Горова и Богомил Живков и този път са подходили с изключителна отговорност и желание да предложат на своите съграждани и гости тази великолепна изложба.

Присъстващите на откриването, обръщайки поглед към 63-те творби – 47 живописни платна и 16 бронзови пластики, виждат като на магичен екран една уникална по форми, цвят и идеи действителност. Двамата автори притежават дарбата и познанието да навлизат в дълбините на човешката природа и да ни ги предават в изискани багри, образи и мисли.

В картините на Майя Горова се усеща постоянен стремеж за навлизане в приказното, тайнството, мъдростта, показвайки ни един нов свят, сътворен от богатата ѝ цветна палитра, стигаща в своята хармония до внушението за една симфония от вълшебни звуци. В творбите ѝ цветовете звучат, пространството звучи и тази неземна полифония се пренася дълбоко в нас. Почти всяка картина на Майя носи обич и уважение към българския народ, към неговото минало и бъдеще.

Майя Горова работи предимно в областта на натюрморта, пейзажа и символното претворяване на вечни теми от историята, религията и философията. Особено я привличат феномените на духа и бита на българина, които рисува с невероятен пиетет и майсторство.
Богомил Живков и тук остава верен на творческите си търсения в характерните за неговата скулптура посоки и цикли: любовта, сътворението, митовете, хармонията между мъжкото и женското начало, небесното и земното, духовното и физическото, музиката и тишината.
Той изпитва особено влечение към енергията на огъня и красотата на светлината и както сам разкрива, те са двигателят в живота и в творческите му търсения. Без страстта на огъня и бликащата от него светлина творбите му биха били безжизнени, без емоционално и духовно въздействие.

За него академик Светлин Русев казва: „Когато един голям художник като Богомил Живков има свое дърво на живота, може да бъде сигурен, че то ще роди плодове, които ще живеят във времето“.
Посетителите, които имат удоволствието да видят тази празнична изложба, ще бъдат завладени трайно от нейното дълбоко естетическо и философско въздействие. На днешния празник, на който се чества и св. Йоан Рилски – небесен закрилник на българския народ и на град Перник, творбите на Майя Горова и Богомил Живков са в особено съзвучие със заветите на светеца: „Обичайте живата красота, която е храм Господен! Бъдете единни и имайте мир помежду си!“

Смислови групи: