Галерия (4)

8 октомври – 1 ноември 2020
Зала 2019, ГХГ – Пловдив

Румен Жеков е един от авторите на талантливото поколение съвременни български художници, които започват творческия си път от края на 80-те години на ХХ век. Той е сред основателите на пловдивската група „Ръб“ и член на известната група „Диско 95“. Работи в различни посоки и избира разнообразни полета на изява – от живописта, рисунката и фотографията до пърформанса, инсталацията и обекта.

Румен Жеков много бързо преминава през фигуративността и изграждането на общоприетата композиция в най-ранните си творби (от края на 80-те години на ХХ век), за да достигне до фината и деликатна знаковост в последните си серии от цикъла „Безсъници“, в които естетиката на минимализма става водещ артистичен избор.

Живописта му е богата на смислови нюанси и състояния, които той подбира и структурира в различни по формат и мащаби композиции. Всяка от тях изследва определени граници и създава нова реалност. Авторът търси вдъхновение от скритото послание на знаците, линиите и символите, като утвърждава логиката на последователност и отхвърля принципа на многообразие и наситеност в платната си. Художникът предпочита големите и безкрайни пластични пространства, трудно овладени, но в които духовната енергия завладява, визуалният образ е минималистично представен, много често само като докосване или жест.


Поглед към изложбата / зала 2019, ПловдивВ платната си Румен Жеков създава деликатни пространства, изследва различни гранични състояния чрез широкия спектър от геометризирани или аморфно подбрани елементи. С изключителна лекота и само с няколко пестеливи линии и цветни петна той успява да създаде елегантен и наситен с много емоции свят. Структурата, или по-скоро ритуалът при създаването на всяко произведение е израз на невербалните мисли на художника. Защото истинското въздействие на изкуството не е изобразителността, а по-скоро сугестията, внушението и неосъзнатото възприятие на света. Картините му са изпълнени с цветни структури, форми и знаци, в повечето случаи автономно присъстващи в пространството или подчинени на строго детерминиран и виртуозно установен от автора ред. Една част от композициите му са своеобразни модули, базирани на определена последователност и подредба. Подборът на пръв поглед на сходни самостоятелни елементи, без забележима конструктивна връзка, както и използването на максимално изчистени линии и знаци се превръщат във водещи в творчеството на Румен Жеков.

Художникът създава своя вселена,

свят, в който логиката търси своя последователност,

в която зрителят е оставен сам да разгадава и сглобява мисловните загадки на автора. Картините му комуникират с езика на сенките, отраженията и сложните лабиринти на неговата фантазия. Подкрепени от премерен и овладян колорит, те преминават от тъмните нюанси на сивото и наситените до черно сенки, през прозирните светли нюанси на охрата и розовото, родеещи се с калиграфията и цветовете на Изтока, за да достигнат до истински баланс между духовното съдържание и внушението на чистата пластична форма.


Диана Драганова-Щир
 

Смислови групи: