Галерия (3)

16 – 30 октомври 2020
галерия Depoo, София

Цветът ме владее. Няма нужда да се опитвам да го уловя. Притежава ме. Ето смисъла на този щастлив момент: цветът и аз сме едно. Аз съм художник.
Пол Клее
 
„В своята работа съм изцяло погълната от това, което искам да изразя като чувство, а не от следването на определен стил в изкуството. За мен най-важният акцент е човекът и начинът, по който той преживява заобикалящия го свят. Интересуват ме образи, които са на границата между реалното и абстрактното. Вълнува ме силната светлина, която променя възприятието ни за формите и обектите, които губят своите контури.

Ивана Петрова / Хамамет


Серията картини „Граничности на ефимерното (Между светлина и сянка, между образ и неговото отсъствие, между обекта и  неговата следа)“ е посветена на темата за светлината. Конкретното място, което ме вдъхнови за създаването ѝ, е град Хамамет в Тунис. Специфичната светлина на това място привлича художниците Пол Клее (Paul Klee), Август Маке (August Macke) и Луи Моалие (Louis Moilliet), които са изследвали влиянието на светлината върху цвета.
Играта на светлината върху една стена е обектът, който изчезва в ефимерността на сянката. Отделните компоненти на светлосянката с тяхното богатство на нюанси се сблъскват, създавайки неочаквани пространства и светлинни пиршества. Малките случки от ежедневието се превръщат внезапно в монументални битки, грандиозни срещи на светлина и сянка, пронизващи краткия момент, за да му придадат смисъл и сила.

Също както компонентите на светлосянката се сблъскват, за да създадат един образ, който съдържа характеристиките и нюансите на цялото,

така и хората, срещащи се за момент в пространството, създават образа на нашето съвремие

– богат на нюанси, наситен с различия, обединен от общото, оживен и осмислен от човешкото присъствие.“
Така представя изложбата си Ивана Петрова. В своя емоционален творчески подход тя е изцяло погълната от чувството, което иска да изрази. „Чрез сблъсъка на светлини и сенки, цветове и форми, аз се опитвам да придам своите усещания. Използвам специфичен подход в техниката, който според мен е подходящ за изразяването на динамиката в нашия живот.
 
Ивана Петрова е член на СБХ от 2020 Родена е през 1991 и в момента е докторант към катедра „Живопис“ в Националната художествена академия. През 2012 по програма „Еразъм“ следва в École Estienne, Париж. През 2017 е стажант в галерия Берес (Berès), Париж. Получава Втора награда в Биенале по живопис, Франция (2018). Участвала е в десет групови изложби и симпозиуми в България, Франция, Китай и Тунис, между които и в Националната изложба конкурс за живопис и скулптура „Млади български художници“ в галерия „Райко Алексиев“ през 2019.
 


 

Смислови групи: