Галерия (1)

Румен Читов / Без заглавие (детайл)

галерия „Артур“
7 – 30 март 2018

Живописта на Румен Читов е като цветната свързваща нишка между зрелостта, детството и надеждата. Проектът „Domus aurea“ е поредица от нови творби, вдъхновени от пречистващата сила на завръщането към родното място, към първите емоционални усещания; вдъхновение от така нужното вглеждане в себе си и завръщане към корените.

Художникът представя ново развитие на своя, позната линия в живописта… Живописта като преутвърждаване на позитивната роля на съзиданието, като особена категория на светлината… „Domus Aurea“ („Златният дом“) е една мечта, копнеж, цветна радост, спомен от детството… желана хармония и щастие… Неизбежната асоциация със започнатия и недовършен дворец в Рим на император Нерон още повече засилва метафората за живописта като магична дейност, като вълшебен начин за изграждане на изящен дом от багри, усещания, мечти… Но най-точно е казаното от самия автор:

„…Представените картини са докосване до омайната красота на детството

– личната свещена територия на неотминаващата светлина.

Нарисувах крехкостта на копнежите и бляновете си, моите сънища от лазур и злато, с наивната отдаденост на задъхан първооткривател. И от този мой порив за пореден път светът се преобрази. Престана да бъде просто свят сам за себе си, а се превърна в само мой свят. Свят, който аз като в безкрайна детска игра моделирам в произволно избрана посока, вероятно непременно по-светла и по-цветна независимо от бруталната баналност на реалното. И така, аз и светът в неизразимо широк, всеобхватен смисъл се модифицирахме в единственото съществуващо: в абсолюта на сферата или в категоричността на единицата, или по-точно казано – в сюблимната радост на твореца, възторгнат от щастието на съзиданието…“

Изложбата „Domus aurea“ на художника Румен Читов изисква специално внимание и това е не само заради специфичния артистичен стил на художника, винаги интригуващ с цветове и композиционни форми, а и заради неговото неповторимо отношение към живописта като начин на живот, съзидание и израстване, като начин на пресъздаване и вдъхване на живот на спомени, копнежи и мечти.
 

Смислови групи: