Христо Христов / Скулптура 

ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна
31 май – 20 юни 2018

Изкуството на Христо Христов е многопластово като стилистика, естетика и културни измерения. То е монументално като начин на изразяване, експресивно и категорично като цвят, композиция, послания. Авторът често се вълнува от живота на Човека – главният герой на неговото творчество. Затова фигурата, в типичната за него стилизация и форма, ни разкрива устрема на Човека, от когото не само творецът се вдъхновява. Виждаме загадъчно пресъздадени общочовешките мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествената радост от живота и от сбъднатите постижения, като движението, пластичността и решителността са едни от първите усещания, които се появяват у зрителя. Повлиян от древните релефи, но и от християнските традиции, авторът създава енигматични кодове и знакови образи, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език при създаването на скулптурните и живописните творби. Христо е вдъхновен от творчеството на Генко Генков, получил е признание от именития художник, който притежавал негови скулптури, и също като него е винаги искрен в изкуството си.

Бронзовите пластики на Христо Христов са заредени с мощна енергия и патос в една обща нишка, подчертаваща първичността на любимия му материал – бронзът, типичнo за неповторимия стил на художника, верен на вътрешния си дух и силен творчески заряд. Не липсва и символното значение на жеста, особено в пластиките. Христов внушава разсичане на пространството от тежкия метал, а опитните му умели ръце на творец като че ли укротяват материала и сътворяват впечатляваща галерия от експресивни образи с монументално звучене и модерни пластични решения.

И в картините си Христо Христов подхожда безкомпромисно. Живописта му е плътна, видяна в нейната смислова монолитност, израз на идеите, търсени и мислени в цветове и форми, преди да бъдат сътворени триизмерно като пластики и допълвайки ги по един великолепен начин. Картините му имат абстрактно звучене, ярък или успокояващ колорит, с образни препратки към формата и скулптурата му, но всяко платно пробужда асоциативни внушения и въпроси у зрителя и създава усещане за история, която всеки сам завършва.

Когато поводът за изложба е личен празник – 55-годишнина, отличаването ѝ става още по-специално и значимо. След успешно реализирани проекти в Германия, Чехия, Австрия, Франция съвсем естествено идва моментът за по-цялостно и концентрирано представяне на твореца в родния му град, а именно двойната експозиция на 55 произведения – бронзови скулптури, живописни платна и рисунки – едновременно в арт галерия „Папийон“ и Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

Изложбата е осъществена с партньорството на арт галерия „Папийон“. 

Смислови групи: