Галерия (40)

Вечерта на 2 декември 2022 зала 1С бе притихнала и сияйна, духът на Васил Бараков присъстваше в неговите картини, които той още от най-ранна младост, в продължение на години е оставял настрана, скрити от погледа му, недовършени, сякаш забравени. Изоставени.

Извадени от праха на неговия архив, те са вълнували и задавали въпроси към заелия се с това разкритие д-р Пламен В. Петров. Самият той сподели колко дълго е спорил със себе си дали има право да покаже картините пред публика,

да сподели тези останали десетилетия в тайна творби на големия художник.  

Любен Генов, председател на СБХ, говори за Бараков и стойността на неговото творчество, за мястото му в историята на българското визуално изкуство. С благодарност към възможността галерията на СБХ да приеме тази много лична и съкровена изложба.

Изложбата „Изоставените“ е предхождана от „Територии на меланхолията“ в Художествена галерия – Казанлък. Д-р Пламен В. Петров, като куратор на двете изложби, посветени на 120-годишнината от рождението на Васил Бараков, и директор на Художествена галерия – Казанлък, благодари за отдадеността на екипа на двете изложби, благодари на наследниците на Васил Бараков за достъпа до семейната ценност, скрита в прашните папки в неговия дом.

+++

Информация за изложбата „Изоставените“ ще намерите 

тук

+++

Информация за изложбата „Територии на меланхолията“ ще намерите 

тук

+++

Публикация от Светлана Куюмджиева в е-бюлетин можете да прочетете

тук