- | Извън СБХ
Галерия (9)

куратор: Пламен В. Петров

откриване: 29 август (понеделник) 2022 от 18:00 часа
Художествена галерия – Казанлък


Темата за меланхолията пронизва историята на изкуството и въобще на човешката култура. Макар и в началото думата да се употребява преди всичко за назоваване на тежко „депресивно разстройство“ на личността, още Аристотел провижда, че меланхолията и гениалността имат обща природа. В текста на „Проблем ХХХ“ четем: „всички, които са били изключителни люде по отношение на философията, науката за държавата, поезията или изкуствата, са проявени меланхолици“. С други думи – меланхолията, това неразположение на духа, способно да доведе хората, макар и малцина, до най-благородни занимания, може да бъде мислено

като една „културна болест“.

Болест, чиято разлика  с лудостта е само в степента на обладаност от нея, а творецът е онзи, който тъкмо чрез меланхолията се домогва до непристъпни за другите територии. Територии, населени с необяснимо униние, непоносимо безсъние, несъзнавана тревожност.

Далеч от бурния разговор за меланхолията, намерил особена приемственост в епохата на Романтизма, а сетне и на прага между XIX и XX век, в Казанлък през 1902 се ражда художникът Васил Бараков, целият житейски път на когото – от първата глътка въздух до последния дъх, ще премине през множество перипетии, лишения, страдания, несгоди, огорчения. Понесъл загубите, преминал през метежа на две световни и куп други войни, през кръвопролития и погребения, Васил Бараков ще остане верен от първия до последния си творчески жест на тишината в изкуството си. Изкуство като на никой друг български художник, което като че ли е създадено, мислено, съ-творено с една-едничка съкровена цел – да се превърне в апотеоз на меланхолията.

Изложбата „120 години от рождението на Васил Бараков. Територии на меланхолията“ е разказ за всичко това.

Визуален пътепис за творческите и житейските преживелици на художника.

Художник-явление, който не подражава на нищо изпреди, а му дава единствено волята да бъде и да страда. Защото, както изтъква философът – „макар всяко отделно нещастие да изглежда като изключение, все пак нещастието е общо правило“, а явяването на щастието е просто антракт, кратка пауза между отделните исторически събития. Като че ли Васил Бараков съзнава това по-добре от всеки друг български художник, а картините му са най-яркото свидетелство за това. Творби, побрали в себе си само късчета от усвоения опит из териториите на меланхолията.

Васил Бараков / ТЕЦ Кремиковци, 1964, м.б., платно, 81 х 99 см, Национална галерия

 

Изложбата, в която публиките ще могат да се срещнат с повече от 90 творби на художника, част от тях никога непоказвани, се реализира под патронажа на Министерството на културата и в партньорство с Българското национално радио. Проектът е и част от програмата на организираните от Община Казанлък ежегодни „Празници в долината на тракийските царе“. Предстои отпечатването на каталог, в който ще се представи цялото художествено наследство на автора, съхранявано в държавните художествени музеи в страната и в някои от големите частни колекции. Каталогът, чиято официална премиера ще е на 1 ноември, се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата. След закриването на изложбата в Художествена галерия – Казанлък тя ще бъде представена в София в адаптиран специално за едно от изложбените пространства на Съюза на българските художници вид.


+++ 

Екип, работил по изложбата

Пламен В. Петров – куратор
проф. д-р Милена Георгиев – научен консултант
Наташа Ноева (НН) и Пламен В. Петров (ПВП) – автори на текстовете
Катя Христова – координатор на проекта
Кристина Белева – реставратор
Георги Шаров – дизайнер
Цветан Игнатовски – фотограф
Трейси Спийд – преводач
Лора Султанова – коректор
Албена Димитрова, д-р Милен Алагенски, Теодора Манчева – технически сътрудници
Минка Иванова и Петя Минчева – счетоводство и човешки ресурси

 

+++

В изложбата са включени творби от

Художествена галерия – Казанлък, Национална галерия – София, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Колекция – дарение „Светлин Русев“ – Плевен, Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Художествена галерия – Смолян, Софийска градска художествена галерия, Музейна сбирка на Национална художествена академия, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Културно-исторически музей и галерия – Момчиловци, Художествена галерия – Балчик, Художествена галерия „Петко Задгорски“ – Бургас, Художествена сбирка „Джананова къща“ – Габарево, Художествена галерия – Добрич, Художествена галерия „Станка Димитрова“ – Кърджали, Художествена галерия – Перник, Градска художествена галерия – Пловдив, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Художествена галерия – Русе, Художествена галерия – Силистра, Художествена галерия – Стара Загора, Художествена галерия – Стражица, Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, Градска художествена галерия „Атанас Шаренков“ – Хасково, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен и частни колекции.

+++За Художествена галерия Казанлък

През 1901 в Казанлък е основан Музей за старини и изкуства, превръщайки се в първата извънстолична институция с художествена колекция. От 1973  Художествена галерия – Казанлък юридически се обособява като самостоятелен културен институт, а  през 1981 разполага постоянната си  експозиция в част от  новопостроената сграда на ул. „Св. св. Кирил и Методий" № 9 в града, както и в къщите музеи на художниците Ненко Балкански и Дечко Узунов, който днес са нейни филиали.

Днес Художествена галерия – Казанлък притежава ценен фонд от живописни, графични, скулптурни творби на именити български художници, колекция от икони и щампи, колекция екслибриси и малка сбирка от декоративно-приложни изкуства. В институцията се съхранява и най-големият масив от творчеството на Иван Милев – един от най-ярките български творци от първата половина на ХХ век.

Освен постоянните експозиции, подредени в залите на галерията, Къща музей „Ненко Балкански“ и Къща музей „Дечко Узунов“ екипът на институцията ежегодно организира множество временни изложби, които проследяват както историческото, така и съвременното развитие на пластическите изкуства в страната и в частност в Казанлък и региона.


Дейността на галерията можете да следите във фейсбук
Художествена галерия - Казанлък / Art gallery - Kazanlak

тук


+++


Точната локация на галерията можете да видите

тук