Новини

 • image

  Напусна ни Ани Бобева (1947 – 2023)

  Ани Бобева е родена в София в семейството на известния писател фантаст Петър Бобев. Завършва Художествената гимназия, а след това, през 1973 – Художествената академия, специалност „Графика и илюстрация“ при проф. Петър Чуклев. Работи в областта на илюстрацията и в творческият ѝ архив има десетки илюстрирани книги. Работила е като художествен редактор в издателство „Народна просвета“, в списанията „Дружинка“ и „Пламъче“. Нейни рисунки има във всички периодични издания за деца до 1990 година.

 • image

  Напусна ни Евгения Раева (1941 – 2023)

  Името на Евгения Раева свързваме с поредица от запомнящи се спектакли на различни сцени. Тя е сред най-активно работещите съвременни художници сценографи. Родена е в Шумен. Завършва сценография в Художествената академия при проф. Георги Каракашев през 1965. Била е водещ художник-постановчик в Българска национална телевизия, където е записала името си в над 300 телевизионни предавания. Главен художник в Музикалния театър „Ст. Македонски“.

 • image

  Напусна ни Богомил Благоев (1943 – 2023)

  Богомил Благоев е роден в село Копаница, Радомирско. Завършил е Института за учители по изобразително изкуство в Кюстендил. Работи като преподавател по изобразително изкуство в специализирано училище по изкуствата в Перник – СОУ „Климент Охридски“. Негови ученици са сред водещите художници в Перник. В последното десетилетие от живота си работи много активно в ателието си. Има 12 самостоятелни изложби – първата е през 1989, а последната е през 2022 в ГХГ – Благоевград. Техниката му е близка до поантилизма, но е обогатена с цветни петна, които задават основния цвят.

 • image

  Напусна ни Недко Каблешков (1932 – 2023)

  Недко Каблешков e главна движеща сила на подема в художествения живот на Кюстендил, започнал в 1960-те години; пръв уредник и най-дългогодишният директор на Художествената галерия в Кюстендил. Художник и изследовател, той посвещава живота си на художниците от Кюстендил и на Майстора. Благодарение на него съществува най-голямата колекция от произведения на Владимир Димитров – Майстора, плод на дългогодишна издирвателска, събирателска и научна дейност. Популяризирането на личността и творчеството на Майстора става смисъл на целия му живот.

 • image

  Напусна ни Иван Савов (1944 – 2023)

  Иван Савов ни напусна неочаквано, в усилена подготовка на изложба. 
  Художник с богата култура, която му позволява да работи с режисьори и музиканти, с литературни текстове. Любопитен към света творец, който не познава граници в жанровете и техниките. 
  Опелото ще бъде в четвъртък, 6 април 2023, от 11:00 в православен храм „Св. Седмочисленици“, София.

 • image

  Напусна ни Стилиян Атанасов (1959 – 2023)

  Стилиян Атанасов живее и работи в родния си град Плевен. Там, в Художествена галерия „Илия Бешков“, през февруари бе и неговата последна изложба, събрала рисунки и живописни платна.
  Той завършва Художествената гимназия в София през 1978, а през 1986 завършва Художествената академия в класа по живопис на проф. Светлин Русев. Същата година започват участията му във всички регионални и национални изложби. Самостоятелни изложби е имал в Плевен, Левски, Свищов, София.

 • image

  Елица Баръмова – Барамó в галерия Ракурси. Видео

  Изложбата на Елица Баръмова – Барамó „Най-високата точка – Вертекс“ е представена в столичната галерия „Ракурси“ от 21 март до 14 април 2023. 

 • image

  Напусна ни Драган Немцов (1935 – 2023)

  Драган Немцов е художник, който съчетава в своето творчество детския възторг от откривателството с мъдрост, ерудиция и широки интереси и богата биография.
  Роден е в Габрово. През 1959 завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов.

 • image

  Напусна ни Екатерина Радева (1948 – 2023)

  На 12 март 2023 ни напусна Екатерина Радева-Саздова. Родена е в София. През 1972 завършва Художествената академия, специалност „Текстил“, при проф. Марин Върбанов. Поклон пред светлата ѝ памет!